bg

Hogy miért lettem én doTERRA Wellness Advocate?

És miért rajongok annyira a tiszta, és terápiás minőségű olajokért?

Havasi Patrícia vagyok a nemtudom hányezredik doTERRA wellness tanácsadó a Földön. Okleveles környezetmérnökként és aroma tanácsadóként a doTERRA wellness tanácsadás jelenti számomra a hivatásom csúcsát, ez az amit oly sokáig kerestem, mert:

?mert a doTERRA garantáltan tiszta terápiás minőségű illóolajokat gyárt melyek tisztaságát és természetes összetevőit, minőségüket folyamatosan ellenőrzik, külső független laboratórium által is.

?mert egy olyan csodálatos esszenciát kaptam a kezembe, amire sok esetben támaszodhatok, sok esetben bizonyítottak már nekem a doTERRA termékei és segíthetek ezáltal másoknak is.

?mert az esszenciális olajok számtalan esetben bizonyították már nekem és a sok kedvezménnyel, melyet a cég ad tanácsadóinak, nem terhelem meg a pénztárcámat, sem a bankkártyámat sem.

? mert megváltoztatta az életemet minden szempontból, szabadságot, szerelmet hozott az életembe.

?mert ezáltal olyan csapatban dolgozhatok, akik ma már nekem olyanok, mintha a Családom lenne. Rengeteg új igazi barátra leltem és a hasonló érdeklődés alapból összeköt bennünket.

?mert a Certified Pure Therapeutic Grad (CPTG) garantált tiszta gyógyhatású minőség a dōTERRA termékvédjegye és a minőségellenőrzés és anyagvizsgálat színvonalának megfelel. A CTPG tesztjegyzőkönyv megköveteli a független laborok támogatásását a CPTG szabványosításért és minőségvizsgálatáért.

Milyen előnyöket élveznek a dōTERRA wellness tanácsadói?

?A termékeket nagykereskedelmi áron 25%-al olcsóban vásárolhatod meg.

?Az LRP, avagy a Lojalitás Jutalom Programon keresztül termékpontokat szerezhetsz amelyeket felhasználhatsz további doterra termékek vásárlására.

?Bónuszok, promóciók és exkluzív ajándékok.

?Saját üzleti oldalad, mely díjmentes és azon keresztül be tudod mutatni az érdeklődőknek a termékeket. A vásárlásaikból után pedig jövedelmed lesz.

?Zion csapatunk tagjává válsz ezzel, rengeteg dijmentes szakmai képzéseken, jó csapatban találod magad. Mind szakmailag, mind üzletileg segítünk egymásnak!

És mert ennek van jövője, mert a tiszta növényi esszenciákkal sokféle betegséget megelőzhetünk és mikor ha nem a mostani időben kezdenéd el az online munkát, és akkor már bevételed is lesz belőle.

És Belőled is lehet könnyen Tanácsadó, minden támogatást megkapsz tőlem.
Ha érdeklődsz a legillatosabb gyógymód iránt, akkor vedd fel velem a kapcsolatot:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.❗️❗️❗️

Legyél Te is Aromaterapeuta Háziasszony! Kérd Te is ingyenes kiadványomat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

recept

 

 

A teljes riport velem megjelent az AndYouMagazine augusztusi számában

Részlet a riportból:

"Túlzás nélkül állíthatom, de minden illatot szeretek és mindegyik a kedvencem, talán lelkiállapotomtól függ, hogy épp melyik a pillanatnyi kedvenc, valószínűleg az, amelyikre épp szükségem van, hogy segítsen. A tömjént tartom alapjában véve az olajok királyának, a levendulát pedig a királynőnek. De ugyanúgy oda vagyok a többi olajért is, mondhatni az egész királyságért.”

Egyre népszerűbbek és felkapottabbak mostanában a tiszta esszenciális olajak és az azokat tartalmazó kozmetikumok, a test- és hajápoló termékek. De vajon tényleg ennyire jók ezek a termékek? Erről kérdeztük Havasi Patrícia aromatanácsadót, aki őszintén mesélt nekünk az illatokkal kapcsolatos tapasztalatairól, érzéseiről és arról is, hogy az élete hogyan változott meg az esszenciális olajok segítségével.

Mindig is hittem benne, hogy a gyógyítás, a segítés az életfeladatom - igaz pár évvel korábban még nem tudtam, hogyan fogok a gyógynövényekkel együtt dolgozni, általuk másoknak segíteni, de egyet már tudtam akkor is: hogy erről az útról letéríthetetlen vagyok. Ma már tudom a hogyant is és nagyon örülök, hogy rátaláltam a 100%-os tisztaságú, és nagy töménységű természetes illóolajokra (esszenciális olajokra), melyek olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, szárakban, levelekben, gyökerekben, magvakban) fordulnak elő.  Nagyon sok hasznos természetes gyógyító alternatívát ismertem meg életem során, de egyik sem fogott meg úgy, mint a legillatosabb gyógyító terápia, azaz az aromaterápia.”

Ha pedig valaha is élveztük már a citrom, a narancs, a levendula vagy a rózsa illatát, akkor bizony már mi is megtapasztaltuk az illóolajok aromás minőségét. Patrícia elmondása alapján az aromaterápia nem egy új keletű dolog, hiszen a gyógynövényeket, valamint azok kivonatait már évezredek óta használják nemcsak gyógyításra, hanem afrodiziákumként és kozmetikumokként is.

"A tiszta illóolajok ígéretesnek és izgalmasnak bizonyultak, amikor a saját és családom egészségmegőrzéséről beszélek  és jó szolgálatot nyújtanak otthonomban, a takarítás, mosás öblítés során is. A citrom olaja az otthonom tisztítása során számomra tökéletes megoldás, mert a fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat, a makacs szennyeződéseket is súrolás nélkül eltávolítom a citrom illóolajával. Ma már öblítő helyett is jól szolgálnak az illóolajaim és ez még mindig nem miden, mert a tusfürdőmet, dezodoromat, szappanomat, sőt a hajápoló szereimet is kizárólag az olajokból készítem el könnyen, egyszerűen, ez eredmény pedig minden egyes alkalommal lenyűgöz… és még mindig.”

Ha Te is rabja vagy az illatoknak és érdekel a természetes, gyógyhatású aromaterápiás olajok világa, akkor bővebb infó itt: https://www.mydoterra.com/okotrend/#/

Fűben, fában orvosság – tartja egy ősi mondás. Régebben elődeink rengeteg növényt alkalmaztak gyógyteaként belsőleg, krémek, pakolásoIMG 2095k formájában pedig külsőleg. De mi a helyzet a mai modern időnkben? Miért van az, hogy egyre többen keresik a természetes megoldásokat és milyen alternatívát nyújthat az aromaterápia az egészségünk védelme érdekében a hagyományos orvoslás mellett? Sohasem helyette, hanem mellette, kiegésztőleg javasolt az esszenciális olajokat használni. És milyen más célra lehet még az illóolajokat használni?

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen igyekeznek a természet világából származó természetes anyagokkal is elősegteni a prevenciót. Az aromaterápiáról, mint alternatíváról azt biztosan bátran állíthatjuk, hogy a „legillatosabb”  szerek egyike és nem árt, ha megtanuljuk, mit tehetünk saját és Családunk egészségének megóvása érdekében növényekből készült esszenciákkal.

KÉREM AZ INGYENES KIADVÁNYT

Az aromaterápia működéséről, hatásmechanizmusáról és történetéről regényt tudnék írni, de nem teszem, hanem helyette megkértem egyik kedvenc költőmet, Aranyosi Ervint, hogy írjon verset az Illatrend csoportomhoz, mely érdekes, olvasható formában mutatja be az aromaterápia lényegét. Az Illatrend csoport célja az egészség- és környezettudatosan gondolkodó emberek körében, akiknek fontos saját egészsége, ismeretterjesztő bejegyzések írása és illatpartyk, illatélmény estek meghirdetése, melynek keretében szeretném megismertetni Magyarországon minél több mindenkivel az esszenciális olajok szépészeti, kozmetikai és élvezeti szerepét.

Aranyosi Ervin: Az Illatrend csoport verse

Fűben, fában, virágokban lelhetsz orvosságot,
olajokban összegyűjtve a megoldást találod.
Esszenciális olajok, már az illatuk is gyógyít,
növényekből ezt kinyerve kínáljuk a gyógyírt.
A természet ellát minket minden féle jóval,
egészséges aromákkal, mesés illatokkal.
Olajaink kínálnak hát finom illat rendet,
divatot is teremtünk, egy élő illat-trendet!

Egészséges életmódhoz, tudatosan élve,
vegyszerektől mentesen, egy szebb jövőt remélve,
természetes olajokkal óvhatod családod,
teremthetsz jó egészséget, üde tisztaságot.
A növények védekeznek a kártevők ellen,
muszáj, hogy a védőanyag bennük megjelenjen!
Egyetlen CSEPP törődés is változtat a léten,
helyük kell hogy legyen ma az ember életében!

Baktérium, vírus, gomba – mindre van válasz,
parazitát pusztítani természetest válassz!
Immunrendszer erősítés, stresszoldás is ránk fér,
fájdalmunkat csillapítja, amit korunk ránk mér.
Megnyugtathat, ellazíthat, kedvünk is javulhat,
görcseinket feloldhatja, mely a múltba hullhat.
Nem csak tünetet kezelnek, mélyebben is hatnak,
a bőrön át bedörzsölve jót teszel magadnak.

Az Illatrend csoport célja ismeretterjesztés,
előadások tartása és tudásfejlesztés.
Lesznek aromaszeánszok, illatélmény estek,
azoknak, kik egészséges megoldást keresnek.
Elmondjuk és bemutatjuk, mit érdemes tudni,
hogyan lehet megelőzni, a bajon túljutni.
Esszenciális olajok, segítenek ebben,
érezd magad meggyógyultan, egészségesebben!

 IMG 2110

Aromaterápia története:

Az ókorban is már ismerték és használták a gyógynövényeket és az illóolajokat mind a kozmetikában testápolásra, illatosítóként mind az egészség terén. Számtalan bizonyíték szolgál alapul:

 • Tutenkámen sírkamrájában illóolajokat tartalmazó vázákat találtak a régészek. Az épen maradt egyiptomi templomok falán található hieroglifák megőriztek különböző recepteket, amiket az emberek gyógyítására és szépségápolásra használtak.
 • Az Ebers-papiruszban, amit i.e. 1551-ben írtak, különböző kenetek orvosságok receptjei találhatóak.
 • Ókori Kína: A Nagy Gyógynövénykönyv 365 gyógynövényt sorol fel. Ez a most ismert 400 olajtól alig tér el.
 • Az egyiptomiakhoz hasonlóan a görögök és rómaiak is ismerték az olajok előnyös tulajdonságait. Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának neveznek, az olajok használatát ajánlotta a pestis megelőzésére. Athén utcáin olajjal töltött füstölőket állítottak fel a betegség megelőzésére.
 • Néró házát egy csőrendszer hálózta be. Ezen keresztül különböző illatanyagokat juttatott be a szobákba.
 • Julius Caesar idejében az emberek nyilvános fürdőkbe jártak illatos fürdőt venni, amit testmasszázs követett.

Az aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia vegyész használta. Innen számítható a modern aromaterápia is. Gattafossé súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül a levendula illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé.

Munkásságát honfitársa, dr. Jean Valnet folytatta. A második világháborúban megsebesült katonák sebeit illóolajokkal gyógyította. Később Marguerite Maury alkalmazott aromaterápiát páciensein. A kitűnő biokémikusnő felismerte, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön át és szétoszlanak a szervezetben.

Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is. Hazánkban a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének egyik kutatócsoportja több, mint 10 éve foglalkozik illóolajok kémiai összetevőinek meghatározásával, illetve azok biológiai hatásának vizsgálatával, amelyek az illóolajok biztonságos alkalmazására irányulnak.

Aromaterápia jelentősége:

Minden évszaknak megvannak a rá jellemző, magasabb számban előforduló megbetegedései. Napjaink túlzott, illetve helytelenül megválasztott antibiotikum alkalmazása miatt egyre nő a rezisztens/ellenálló baktériumtörzsek száma,  ezért sok kutató dolgozik új gyógyszerek, illetve kiegészítő gyógymódok kifejlesztésén. Az egyik ilyen hatékony kiegészítő módszer lehet az aromaterápia, ami az esszenciális olajokat használja a prevenciós eljárásoknál.

Aromaterápia hatásmechanizmusa:

Az elv, amin az aromaterápia alapszik és működik, hogy a szagló rendszerünk, nagyon közel van az agyunk limbikus rendszerhez, ami magában foglalja:

 • hipotalanuszt,
 • amigdalát, ami az érzelemért felelős, így nem véletlen, hogy illatokkal hathatunk a lelkiállapotunkra! 
 • hippokamuszt.

A következő animációs videó mutatja be szerintem nagyon jól, hogy milyen szerepe van az egészség terén az aromaterápiának, hogyan hatnak az illatok agyunkra, érdemes megnézni az alábbi kisfilmet, amit nem én szerkesztettem, hanem csak rátaláltam:

https://www.youtube.com/watch?v=o-Fj8sH5XVQ

Aromaterápiás irányzatok:

 1. NÉMET modell: szaglás szerepét hangsúlyozza, párologtatáson (hidegpárologtatás, azaz diffúzor használatát preferálja) inhaláláson van a fókusz.
 2. ANGOL modell: tapintás, érintés szerepét hangsúlyozza, mert a bőrön keresztül másodperceken belül jut be az esszenciális olaj a szervezetünkbe, ezért ez a modell szerint a masszázs szerepén van a fókusz.
 3. FRANCIA modell: francia modell azt hangsúlyozza, hogy belsőleg érdemes bejuttatni az esszenciális olajakat a szervezetünkbe, mert a modell szerint s gyomron keresztül célozottabban hathatnak az olajok.*

*Személy szerint a belső használattól óva intenék minden Kedves Olvasót, hogy belsőleg használja maximum arra jogosult orvosi iránymutatás mellett. Csak szemlélteni szerettem volna az egyes irányzatokat, ahol szerepel a belső alkalmazás is a francia modell szerint.

Miben más a diffuzer a hagyományos párologtatótól és milyen esszenciális olajokkal érdemes használni?

Azon kívül, hogy modern és elegáns kelléke lehet otthonunknak, a diffuzer biztosítja a fertőtlenített levegőt a megfelelő esszenciális olaj használatával. Egy jó minőségű diffuzer a CPTG minősítésű esszenciális olajok aromatikus páráját kb. 20-30 négyzetméter területen elszórja, így egy nagyobb szoba levegőjének aromásítására, fertőtlenítésére ideális megoldás a hideg párásító. 

diffuzer
diffuzer

A diffuzer működési elve ellentétes a meleg párásítóéval, mert itt nem a víz felforralásával állítja elő a diffuzer a vízgőzt.

Előnyei, hogy:

 • Könnyen szállíthatóak és könnyen össze-és szétszerelhetőek.
 • Minimális karbantartást igényelnek, néha desztillált vízzel érdemes áttörölni a belső részt.
 • Folyamatosan lehet működtetni, típustól függetlenül akár 12 órán keresztül is.
 • Minimális az energia igényük.

Két éve használom a doTERRA Petal és Lumo párologtatóját, mindkettő a hideg párásítás elvén működik, ezen belül pedig ultrahangos párologtatók kategóriájába tartoznak. Több különböző időlbeállítási lehetőséget állíthatok be rajtuk, valamint  fényjátékot is választhatok, ami azért is előnyös, mert a színeknek is létezhetnek gyógyító erejük. Az illatok a színekkel együtt pedig sokszor jelentik számomra a tökéletes harmóniát.

Mit tud az ultrahangos párásító, mivel más mint a többi párologtató? Talán a legtalálóbb kifejezés, hogy ők elporlasztják a vizet, kicsit a ködhöz tudnám hasonlítani, már ami kijön a párologtatóból, pontosabban finom illatos köd:)  A vizet és az olajat lehető legapróbb részecskékre porlasztja, így az tökéletesen elegyedik a levegővel.

Nekem is kell, megrendelem én is a diffuzert:

 

Esszenciális olajok, melyeket célszerű a diffuzerben párologtatni:

CITROM ESSZENCIÁLIS OLAJ A DIFFUZERBEN

A doTERRA citromnak erőteljes tisztító hatása van. Tisztítja a levegőt. Az esszenciát hidegsajtolással a citrom héjából nyerik. Minimális mennyiség elegendő, 1-2 csepp a vízbe és már kapcsolhatjuk is be a diffuzert. Így nagyon gazdaságos. Illata felülmúlhatatlan. Téli hónapokban és infuenzás időszakban a fertőzések kivédésére prevenciós célból nálam otthon  mindig megy a párologtatóban. A citrom esszenciális olaja a diffuzerben nem csak a levegőt tisztítja és frissíti, hanem saját tapasztalat, hogy a lelkemre és a koncentrációs képességemre is jó hatással van. Nem csoda, hogy ezzel kedztem az olajok felsorolását.

ON GUARD ESSZENCIÁLIS OLAJ A DIFFUZERBEN

Az On Guard esszenciális olajat főleg akkor párologtatok, mikor influenzás időszak van, mert ez az olajkeverék immunrendszerünk támogatására készült. Tartalmaz vadnarancsot, szegfűszeget, fahéjat. 3-4 cseppet terszek a desztillált vízbe és indítom a diffuzert, mert az olajpárologtatóban a levegő tisztítására ez az esszenciális olaj is alkalmas, amelet, hogy immunrendszerünket támogatja. Bevallom, nekem picit tömény és erős az illata, ezért este már nem szoktam párologtatni, inkább napközben.

AIR ESSZENCIÁLIS OLAJ A DIFFUZERBEN

Az AIR nevű esszenciális olajokból álló keveréket (borsmenta, eukaliptusz, teafa, citrom) akkor javasolt a leginkább párologtatni, ha nehezebben veszünk levegőt, vagy horkol a párunk. Ez az olaj a diffuzerben párologtatva segíti az egészséges légzésfunkciót. Tiszta vízhez adjunk 3 csepp AIR olajat és tegyük a diffuzerbe, majd 1-2 óráig párologtassuk. A légutak nyugtatására és a tiszta légzés elősegítésére javasolt alkalmazni. Az alvás elősegítésére is használhatjuk, ha nem kapunk levegőt. 

Mik is azok az esszenciális olajok vagy illóolajok?

Az esszenciális olajoknak / illóolajoknak rengeteg változatuk ismert. Olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben fordulnak elő és vízben rosszul keverednek, zsírban jól oldódnak. Maguk a növények termelik ezeket az értékes cseppeket, mivel maguk is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Az esszenciális olajok különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül és belépnek a vérkeringésbe.

Az élet mely területein érdemes az esszenciális olajokat / illóolajokat használni?

 • a legféltettebb kincsünk, az egészségünk megőrzésénél, a prevenciónál;
 • kozmetikában, szépségápolásban, egyedi parfümök készítésekor, illatos aromás fürdő, szappan, fogkrém és tisztálkodási szerek előállításánál és ezek midnennapi használata során;

        Hogy miért fontos a saját illatunk, mely egyénre szabott, egy híres francia parfümszakértőtől, Jean-Paul Guerlainttől idézek:

        "Mindegyik parfümöm egy-egy nő portréja”

        Az általam preferált parfümök minden összetevője tiszta esszenciális olajokból készül!!!

 • háztartási vegyszerek helyett a teljesség igénye nélkül, pl. a citrom esszenciális olaja tökéletesen oldja a leragadt zsírokat, jól fertőtlenít. 

esszenciális olajok
Esszenciális olajok

Mely esszenciális olajok népszerűbbek napjainkban?

A legtöbb esszenciális olaj baktériumölő, (legerősebb: teafa, oregano), jó hatásfokkal pusztíthatják a parazitákat, segíthetik sejtjeink oxigénellátását, erősíthetik immunrendszerünket, fájdalomcsillapítóak, nyugtató, lazító, hangulatjavító hatással bírhatnak.

Copaiba esszenciális olajat széles körben használják mind a kozmetikai termékekben, parfümökben, mind a prevencióban az egészségmegőrzés céljából.

A feketebors esszenciális olaj segíthet megnyugtatni az ideges érzéseket és jó hatással lehet immun és igerendszerünkre.

A citrom esszenciális olaja és a mirha esszenciális olaja lassíthatja a bőr öregedésének folyamatát. Bőrünk legjobb barátja lehet a jó minőségű teafa és a mirha olaja. A citrusokat, így a narancsot, citromot, bergamottot, limeot a levegő frissítésére és hangulatjavításra is használhatjuk.

A rózsának nemcsak szépsége vitathatatlan, hanem jótékony hatásai is ismeretesek. A rózsaszirmokból készült tiszta esszenciális olaj jó hatásfokkal csökkentheti a gyulladásokat, nyugtathatja az idegrendszert, afrodiziákumként egyenesen kiváló!

A levendulát a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta, nem véletlen, hiszen a levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert esszenciális olaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzák nagyon sok mindenre, többek között alvásproblémára, bőrproblémára, nyugtatásra és hangulat stabilizálására jelenthet kiegésztő megoldást a levendula olaja.

Immunrendszer támogatására:teafa, citrom és a fahéjat és szegfűszeget is tartalmazó OnGuard blend.

Bőrbetegségek pl.:lábgomba, ami nyilvános fürdőkben könnyen elkapható, melyre az egyik legjobb esszenciális olaj, a teafa és az örök kedvenc, a levendula segíthet.

Rovarcsípés ellen a terrashield és a bazsalikom esszenciális olaj lehet a helyes választás, ha aromaterápiával szeretnénk fellépni prevenciós céllal, mivel elűzi és nem megöli a szúnyogot, darazsakat, méheket más rovarokat. Ha már megcsípett a szúnyog vagy a darázs, akkor ajánlatos a borsmenta és a levendula olajból pár cseppet higítva kenni a bőrünkre, mert hamar elmúlhat a viszkető/fájó érzés és a borsmentának hála hűsítő érzést fogunk érezni. A rovarok távoltartására kiváló lehet még a bazsalikom és a citrom olaja is! 

Égési sérülések esetén: túlzott napozás következtében ha megégne bőrünk, a tiszta levendula esszenciális olaja segíthet a napozás utáni sérüléseken is.

Izületi, izomfájdalmak: izületi és izom fájdalmakra, izomlázra, húzódásra a kúszó fajdbogyó esszenciális olaja javasolt, mert fájdalomcsillapító, hűsítő, gyulladás gátló hatású és izomgörcsoldó hatásokkal bírhat.

Kipróbálom az esszenciális olajokat:

rendelem

Hogyan használhatjuk az esszenciális olajokat?

Az illóolajok  széles körben használhatóak kiegésztő kezelésként az érzelmi és fizikai jólét érdekében, egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként is használhatóak:

 • Aromatikusan

A belégzés az illóolajok használatának egyik legelterjedtebb módja. Használható a helyiség levegőjének illatosítására, fertőtlenítésére, vagy a hangulatunk befolyásolására. Az illóolajok párologtatással (diffuzer vagy hideg párologtató) a levegőbe jutva megakadályozzák a kórokozók terjedését, így a légúti megbetegedések esetén is hatásos lehet ez a fajta alkalmazási módszer.

 • Helyileg

Az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe és a bőrön át a véráramba kerülve fejthetik ki hatásukat nagyon rövid idő alatt.

 • Belsőleg

Néhány esszenciális olajnak gazdag kulináris történelme van és használhatók táplálék kiegészítőként a célzott testi-lelki harmóniára, jó közérzetre. Belső használatra csak szakember javaslatára ajánlott bármely illóolaj használata, mert vannak itt is bizony lehetséges mellékhatások és olyan veszélyeztettek, akiknek nem ajánlott az olajok bevitele ilyen úton közvetlenül a szervezetbe. Óvatosan kell bánni az esszenciális olajok adagolásával, a szinergikus hatásuk miatt pedig alapos körültekintést igényelnek. Az olajokat mindig tudatosan választjuk ki a maximális hatékonyságuk érdekében és ne bízzuk sose a véletlenre!!! Az esszenciális olajok ígéretesek és izgalmasak is egyben, amikor a saját és Családunk egészségmegőrzéséről beszélünk, de Paracelsus híres mondását azért ne feledjük sose:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”

Éppen ezért javasolt szakemberhez, lehetőség szerint olyan orvoshoz fordulni, aki ismeri a minőségi esszenciális olajokat. Mert természetesen az sem mindegy, hogy melyik cég, milyen eljárással, milyen alapanyagokból, milyen körülmények között gyártja az esszenciális olajokat.

CPTG- Tanusított, Tiszta, Terápiás Minőség

1506

A doTERRA esszenciális olajai 100%-os tisztaságúak, tehát kizárólag a növények összetett hatóanyagát, az illóolaját, vonják ki főként alacsony hőmérsékletű vízgőz desztillációval a növényből, szigorúan meghatározott fizikai körülmények mellett. Ennek köszönhetően magas a hatóanyagtartalma, így egy-két csepp elegendő lehet a várt eredmény eléréséhez.

A növények illóolajtartalma néha csak 1-2 ezrelék, így a növények mázsája, tonnája szükséges 1 üveg illóolaj előállításához. A doTERRA olajok szigorú kémiai összetétel-vizsgálatoknak vannak alávetve, hogy biztosítsák a kivonat tisztaságát és összetételének hatékonyságát. Számos módszerrel végeznek minőségellenőrzést GC/MS, optikai aktivitás,fajlagos gravitáció, fénytörési index, tükrözési tesztek, szén-izotópos kormeghatározás, bőrallergia teszt (repeat insult peach) jóval kiterjedtebben, mint bármely más labor. Ezeket az alapos elemzéseket mindd a biztonság érdekében végzik el. A doTERRA kiáll a minőségellenőrzési folyamatok mellett és ez a minőségi követelmény  garantálja a hatékonyságot és a tisztaságot.

Házipatika-Házipraktika

A doTERRA esszenciális olajok prevenciós szerepét szeretném bemutatni, mert célom, hogy minél több Családdal megismertessem az illatokat és hogy minden Családban legyen 1 aromaháziaasszony, aki otthonában tudja a házipatikát és aki tudja, hogy melyik esszenciális olajjal milyen problémákra lehet áldásos hatással lenni.

házipatika kiadvány
Házipatika kiadvány

HÁZIPATIKA menüpontot nem véletlen neveztem el így, mert az itt bemutatott olajokat, ha otthonunkban tudhatjuk, sokrétű problémákat tudunk velük kezelni. Az olajokat külön-külön is belehet szerezni, de véleményem szerint a legjobb és legköltséghatékonyabb megoldás a doTERRA házipatika csomag beszerzése, melyet a szakértő orvosok, kutatók úgy állították össze, hogy az könnyen hozzáférhető legyen és megtalálható benne az a 10 alap esszenciális olaj, melyek a mindennapi jóléthez és a házi praktikáinkhoz áldásos hatással lehetnek. 

 
Levendula/Lavender olajjal a nyugodt alvásért 

A levendulát régóta, már az I. világháborúban is használták illóolajként. Magas linalool tartalmának köszönhetően kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj, mely a szorongás és az alvászavarok kezelésének az egyik legjobb természetes szere lehet. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as év Gyógynövényének a levendulát választotta.

Nem is csoda, hiszen számtalan dolgot tud a levendula, mely az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is.

me

Levendula illóolaj hatásai:

 • Előfordulnak nem kívánatos vendégek a szekrényünkben? Nem kell ezen sem bosszankodnunk, hála a levendulának, mert pár csepp a diffúzorba és vége a bosszankodásnak.
 • Rohanó világunkban sajnos minket is érint a stressz fogalma. Ezt sajnos nehezen tudjuk kikerülni. De mit lehet ellene tenni, ha elkapott a gépszíj bennünket? Barátunk a levendula olaj, tegyünk pár cseppet a párnánkra lefekvés előtt, főleg ha alvásproblémával is küzdünk!
 • Lehangoltak vagyunk? Erre is van megoldás: úgy hívják, levendula! Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhítheti a depresszív kedélyállapotot is.
 • Túlzásba vittük a napozást? Nyáron bizony megesik. A kialakult égési sérülésekre segítségünkre lehet a levendula olaja. A levendula illóolaj az egyetlen, amit hígítatlanul is használhatunk.
 • Más típusú égési sebeinkre is jó hatásfokkal alkalmazhatjuk a terápiás tisztaságú levendula illóolajat, melyből 1 cseppet elég a sérült felületen elkenni, hamar látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményezhet. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának, dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta is egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban i
 • Szeretnénk, ha bársonyosabb tapintású lenne bőrünk? Fürdővízbe cseppentve a levendula illóolajat oly módon, hogy kevés tejben vagy mézben esetleg fürdősóban előtte elkeverünk, szó szerint sima ügy lehet.
 • Ha már szépségápolásnál tartunk és megjelennek a csúnya pattanások bőrünkön, nincs más teendőnk, mint pár csepp levendulaolajjal bekenni. A levendula illóolajának antibakteriális hatása az eknét okozó baktériumokat pusztíthatja el, és a sebeket is fertőtlenítheti.
 • Sokunkkal előfordult már biztos, hogy sminkben aludtunk el és másnap az arcunk is égett. Ha a jövőben ilyen történne, ne felejtsük el arclemosáskor a levendulát, pár cseppet egy vattakorongra kenünk és töröljük át vele arcunkat. (vigyázat, szembe nem kerülhet!) Hidratáló hatása miatt az égető érzés megszűnhet akár azonnal, a kiszáradt, vízhiányos bőrünknek pedig megnyugvást nyújthat.
 • Ha van otthon száradt levendulavirágunk, a levendula illóolajával együtt készíthetünk belőle szappant vagy pezsgő fürdőgolyókat is. Azonkívül, hogy a levendula csodás illatával nem tudunk majd betelni, közben még ápolhatja is érzékeny bőrünket.               rendelem

DEEP BLUE olajjal a fájdalmak ellendb

Ez az az olaj, és/vagy krém, aminek véleményem szerint minden háztartásban ott kellene lennie, ugyanis ízületi problémák, mozgásszervi problémákból adódó fájdalmak és fejfájás sajnos legtöbbünket nem kerül el az életünk során.

A deep blue illóolaja üveges 5 ml-es kiszerelésben és már hígított, előre bekevert krém formában is kapható.

A hűsítő hatású illóolaj cseppek koncentrált formában tartalmaznak kúszófajdbogyót, melynek köszönhető az olaj áldásos hatása, hamar és célzottan lehet vele fájdalmat enyhíteni, de csakis kizárólag helyileg, a bőrünkön keresztül.

Használati tippek:

 • Ha olajunk van otthon, akkor 1-2 cseppet frakcionált kókuszolajban hígítva (1 csepp olaj :3 csepp kókuszolaj) kell a fájó fej esetében a tarkóra és halántékra kenni vagy máshol jelenő fájdalom esetén a fájó testrészre, pl. ha váll, térd, derék, nyakfájdalmak, csukló, boka fájdalmai esetén és sportolás után izomláz esetében is segíthet a deep blue olaja. Ha nincs otthonodban kókuszolaj, sertészsírban az olaj feloldva is hatásos.
 • Ha deep blue krémünk van, az is helyes megoldás, mert ugyanazt tudja, mint az olaj, ami szintén ezekre a problémákra lehet kedvező, csak már nem kell a krémet hígítani, mert előre bekevert állapotban kapjuk meg, így könnyen kezelhető.
 • Sportolás előtt is használható bemelegítő krémként vagy utána lazuláshoz és jól kezelhető vele az izomláz okozta fájdalom is.
 • Nem kell belőle sok, ezért sokáig elég, felesleges több cseppet tenni, mert tömény az illóolaj és sokszor egy csepp is elég lehet. A krémből is elég egy borsónyi.

 

Citrom/Lemon olajjal az emésztésserkentésért35144023 1945761805454764 1042968748396380160 n

A citrom illóolaja halvány sárgás színű, frissítő, üde és könnyed érzést biztosít. A Földközi-tenger partján termesztett   őshonos citrom héjából hidegsajtolással készítik. 

 

Citrom illóolaj hatásai:

 •  méregtelenítő, enyhítheti a savasodást;
 •  erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, így elősegítiheti a szervezetben lévő káros szabad gyökök semlegesítését;
 • fertőzések ellen segíthet, baktériumölő hatású, óvodák, iskolák, kórtermek, orvosi várók légterébe ajánlott permetezni;
 • erősítheti szervezetünk immunrendszerét;
 • segítheti a herpesz gyógyulását;
 • frissít, tisztítószerként is tökéletesen működik.

Használati tippek:

 • ultrahangos párologtatóba 2-3 csepp citrom eszencia a tiszta levegőért;
 • frakcionált kókuszolajjal hígítva (1:3) bőrünk megnyugtatására, tisztítására;
 • napsütésben nem ajánlott almazni, mert fényérzékennyé, foltossá teheti a bőrt.

rendelem

Borsmenta (Peppermint) olajjal a frissességért

A borsmenta fűszer- és gyógynövény, melynek illóolaja hűvösen mentolos, erős, ezért is használható frissítőként, hűsítőként a nyári melegben. A növényt már az ókorban is ismerték, levelének fogyasztása az emésztést segítheti, így alkalmazták gyomorproblémák és hányinger ellen.

bors
Jó szolgálatot tehet a szájszaj elűzésekor, tiszta lehelet biztosítására, puffadás és fejfájás enyhítésére. A doTERRA borsmenta illóolaj, annyira erős és koncentrált, hogy 1 csepp belőle 27 csésze menta teának felel meg.

Borsmenta illóolaj hatásai:

 • hányinger és émelygés megszüntetésében segíthet a borsmenta illóolaj inhalálása;
 • hatásos lehet puffadás ellen, szélhajtó, görcsoldó;
 • javíthatja az emésztési rendellenességeket,
 • enyhítheti a fejfájást;
 • élénkítő, ezért előnyös lehet a koncentrációt igénylő tevékenységeknél;
 • frissítő, nyári melegben vagy égési, csípési sérüléseknél hűsíti a testet;
 • ha nincs fogrém vagy kellemetlen a szájszagunk, frissítő szájöblítőként is funkcionálhat.

Használati tippek:

 • bőrön alkalmazva hígítani kell frakcionált kókuszolajban pár csepp borsmenta olajat;
 • inhalálni főleg ha náthásak vagyunk, vagy nehezen veszünk levegőt;
 • párologtatva diffúzorban az otthoni tiszta és friss levegőért.     

Tömjén/Frankincense 

Az olajok királynőjének a levendulát, a királynak a fás illatú tömjént tartom, melynek latin neve: Boswellia carterii, frereana, és sacra. A tömjen illóolajat Afrikából és Arábiából ezen fák gyantájából nyerik ki vízgőz desztillációval. Tömjén az egyik legértékesebb esszenciális olaj, mely nagyon népszerű széleskörű felhasználási lehetősége miatt is, ugyanis gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és antioxidáns hatással bírhat.

A tömjén már az Újszövetségből is ismert, pl. a babilóniaiak tömjént égetettek a vallási szertartásokon, az egyiptomiak parfümként és kozmetikai szerként is alkalmazták, nyugtató és bőrfiatalító. Támogathatja az immunrendszert és a sejtfunkciót.

rendelem

Keleten máig szent olajként is használják a különböző vallási és spirituális szertartásokon, ördögűző és védő olajként ismerik, jóga és meditációk alatt tömjént párologtatva segíthet az elmélyülésben és a relaxálásban.

Használati tippek:

 • párologtatásra elég 2-3 csepp vízben oldva az ultrahangos párologtatóban (diffúzorban);
 • lazuláshoz, helyileg 3-4 cseppet 10 ml hordozóolajban elkeverve felvinni a kívánt bőrfelületre. Talpra kenve elősegíti a relaxálást és támogatja a harmóniát, belső békét;
 • fürdővízhez 3 cseppet himalája/parajdi sóra cseppentve a fürdővízbe tenni.

Copaiba olaja

A Copaiba illóolaj szintén a doTERRA egyik legértékesebb esszenciális olaja, ugyanis a Copaibának nagy a béta-kariofillén tartalma. Erről részletesebben nemsokára, de előtte pár fontos adat, hogy hol is terem, miből készül a copaiba olaj.

A Dél-Amerikában őshönos Copaiba olajat, a Copaiba fa gyantájából vízgőz desztillációval nyerik ki. Az értékes olajat már jóval korábban is használták Brazíliában őseink, egyrészt a hagyományos gyógyításnál, másrészt kozmetikai szerek, így a szappanok, parfümök készítésekor. A Copaiba fája több, mint 30 méter magasra nő, fenntartásuk korlátozott, ezért ennek beszerzésére is csak addig van lehetőség, ameddig azt a természetes fenntartást nem veszélyezteti.

A Copaiba kinyeréséről és fenntartásáról érdekes videó itt található:Copaiba beszerzése

rendelem

Copaiba illóolaj lehetséges hatásai:

 • fájdalomcsökkentő;
 • gyulladáscsökkentő;
 • támogathatja az idegrendszer megfelelő működését;
 • antioxidáns, antibakteriális hatás;
 • candida, parazita ellenes;
 • segítheti az egészséges bőrápolást;
 • immunerősítő.

Használati tippek:

 • párologtatásra használva fertőtleníti a helyiséget, nyugodt légkört teremt, melyhez elég 2-3 csepp vízben oldva az ultrahangos párologtatóban (diffúzorban);
 • csillapítja a fájdalmat, ha a talpra 3-4 csepp olajat 5-6 ml frakcionált kókuszolajjal vegyítve felviszünk;
 • fürdővízhez 2-3 cseppet himalája/parajdi sóra cseppentve a fürdővízbe ajánlatos tenni és legalább félórát áztatni magunkat benne.

Teafa/Melaleuca olajjal a tiszta, (sz)ép börért

A teafa Ausztrália déli részén őshonos, az őslakók már évezredek óta ismerték ahatását, sebek, fekélyek tisztítására teafát és belőle készített pakolásokat alkalmaztak. A II. világháborúban a legtöbb ausztráliai katona elsősegélyládájában megtalálható volt a teafa. Elfér akkor otthonunkban is! Amikor Cook kapitány először lépett Ausztrália területére, legenda szerint a teafa leveleit használta egy frissítő ital elkészítéséhez.

De az nem legenda, hanem tény, hogy a teafa illóolaj főként a tisztító képességéről ismert. A teafa illóolajának több mint 92 különböző összetevője ismeretes és számtalan felhasználási lehetősége. Használhatjuk mindennap bőrünk tisztítására de gyakori, hogy ezt az esszenciát alkalmazzák nyugtatásra, mikor bőrirritáció előfordul.

rendelem

A teafa illóolaj hatásai:    

 • tisztítószer, fertőtlenítőszer mely elpusztíthatja a gombákat(hüvelygomba, lábgomba, húgyúti fertőzések);
 • kiváló lehet baktériumok ellen, fekélyek, gyulladások természetes gyógyszere lehet;
 • bőrbetegségekre, égésre, pattanásokra, sebekre, rovarcsípésre hatékony megoldás lehet.

Használati tippek:

 • köhögés esetén nyakra, torokra kenni 2-3 csepp taafaolajat frakcionált kókuszolajban hígítva;
 • baktérium vagy gombás fertőzés esetén teába vagy vízbe cseppenteni 1-2 csepp olajat;      
 • bőrsérülésekre, pattanásokra, frakcionált kókuszolajban hígítva helyileg;
 • közvetlenül a bőrre kenve higítás nélkül a pattanásokra és szemölcsökre használhatjuk.

Oregánó/Oregano (szurokfű) 

A szurokfű leveleiből vízgőz desztillációval kivont oregánó illóolajat nagyon régóta használják a tradicionális orvoslásban is tisztító, gombaölő és immunerősítő hatása miatt. Két fő kémiai összetevője a carvacrol és a thymol, melyek felelősek az oregánó tisztító és antioxidáns tulajdonságáért.

szurokfu oregano

Az oregánó illóolaj lehetséges hatásai:    

 • támogathatja az egészséges emésztést;
 • gombák ellenszere lehet, lábgomba, candida és más bélben élősködő paraziták hatásos ellenszere lehet;
 • immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt lehet alternatív segítség;
 • szemölcs eltávolítására a legtermészetesebb és hatékony megoldás lehet.

rendelem

Használati tippek:

 • Az oregánó esszenciális olaja nagyon tömény és koncentrált, ezért frakcionált kókuszolajban hígítani kell, mert erős bőrirritációt és pirosodást okozhat, ha hígítatlanul éintkezik bőrünkkel.
 • Naponta egy csepp oregánót higítva mellkasunkra érdemes kenni, mely segít fenntartani az egészséges immunrendszert. Ha gyengébbek vagyunk, vagy akár influenzás időszakban több segítségre van szüksége az immunrendszernek, akkor az orvosi segítség mellett érdemes több csepp oreganot (2-3) is higítva mellkasunkra és talpunkra kenni, majd egy jó vastag zokniba bebújni.

Ideális páros: Oregano és Teafa 

Volt szó külön a teafáról és külön az oregánóról. De hogy mit tud a teafa és oregánó együttesen, szinergiában? Az alábbi videó nagyon jól bemutatja a teafa és az oregánó, mint ideális páros együttes hatását:

Gyilkos oregano és teafa videó

HÁZIPATIKA BESZERZÉSE

Az olajokat külön-külön is belehet szerezni, de véleményünk szerint a legjobb és legköltséghatékonyabb megoldás a HÁZIPATIKA csomag beszerzése, melyet a doTERRA szakértő orvosai, kutatói úgy állítottak össze, hogy az könnyen hozzáférhető legyen és megtalálható benne az a 8 alap és 2 keverék (blend) esszenciális olaj, melyek a mindennapi jóléthez és a házi praktikáinkhoz áldásos hatással lehetnek.

hzipatika

 HÁZIPATIKA CSOMAG

Segítek hozzájutni a minőségi esszenciákhoz!

A doTERRA termékvásárlásnak két lehetősége van:

Nagykereskedelni áron történő vásárlás, amihez regisztrálni kell a doTERRA rendszerbe és lehet regisztráció nélkül iskiskereskedelmi áron vásárolni. 

Nagykereskedelmi vásárlás: (25%-kal olcsóbb termékek és havi ajándékok, egyéb kedvezmények)

A magyar nyelvű oldal eléréséhez klikk ide: 

doTERRA regisztráció
doTERRA regisztráció
A doTERRA rendszerbe történő regisztrációnak is két lehetősége van: vagy a komplett csomagok közül vásárolsz, ezzel be vagy regisztrálva a doTERRA rendszerbe és ezután Te is nagykereskedelmi áron tudsz vásárolni. Vagy ha nem szeretnél teljes csomagot vásárolni, lehetőséged van egy-egy terméket is vásárolni nagyker áron, csak akkor egyszeri alkalommal egy 20 euro + ÁFA regisztrációs díjat kell megfizetned, utána már korlátlanul vásárolhatsz nagykeráron. Ha csomagot veszel, akkor nincs regisztrációs díj.

Válaszd ki a magyar nyelvet, majd Európát, és Magyarországot. A kedvezményes, nagyker áron történő vásárláshoz a „csatlakozzon és spóroljon” menüpontra kell klikkelni. Ezután válaszd a „Független Terméktanácsadó” lehetőséget. Ez azért fontos, mert a saját vásárlásaid után is jutalékot kapsz, amit egy következő vásárlásnál beválthatsz. Nem kötelez semmire, és a lehetőség megmarad. Ha pedig barátaidat és családodat is megismerteted a doTERRÁ-val akkor az ő vásárlásaik után is kapsz jóváírást. Hidd el, nem kell erőlködnöd (én sem szeretek). Nem lesz olyan, akit ne érdekelne valami a katalógusból. Kattints a „folytatásra”. Ha végeztél, kattints a „végösszeg megtekintése” gombra. Ekkor fogod látni a szállítási díjjal növelt végösszeget. A szállítási mód a standard, a fizetés a bankkártyával a legegyszerűbb, és legolcsóbb.

!!!Fontos, hogy a regisztrációkor csak ékezet nélküli betűket használj!

Kiskereskedelmi vásárlás: Klikkelj a lenti kosárra!

Ha vásárolni szeretnél, egy-két terméket megrendelni, akkor a vásárlás menüpontra kell lépni. Itt azonban kiskereskedelmi áron, 25%-al drágábban találod az olajokat:

Ha elakadtál keress a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

vásárlás
vásárlás