bg

Aromaterápia jelentősége, története és hatásmechanizmusa

Fűben, fában orvosság – tartja egy ősi mondás. Régebben elődeink rengeteg növényt alkalmaztak gyógyteaként belsőleg, krémek, pakolásoIMG 2095k formájában pedig külsőleg. De mi a helyzet a mai modern időnkben? Miért van az, hogy egyre többen keresik a természetes megoldásokat és milyen alternatívát nyújthat az aromaterápia az egészségünk védelme érdekében a hagyományos orvoslás mellett? Sohasem helyette, hanem mellette, kiegésztőleg javasolt az esszenciális olajokat használni. És milyen más célra lehet még az illóolajokat használni?

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen igyekeznek a természet világából származó természetes anyagokkal is elősegteni a prevenciót. Az aromaterápiáról, mint alternatíváról azt biztosan bátran állíthatjuk, hogy a „legillatosabb”  szerek egyike és nem árt, ha megtanuljuk, mit tehetünk saját és Családunk egészségének megóvása érdekében növényekből készült esszenciákkal.

KÉREM AZ INGYENES KIADVÁNYT

Az aromaterápia működéséről, hatásmechanizmusáról és történetéről regényt tudnék írni, de nem teszem, hanem helyette megkértem egyik kedvenc költőmet, Aranyosi Ervint, hogy írjon verset az Illatrend csoportomhoz, mely érdekes, olvasható formában mutatja be az aromaterápia lényegét. Az Illatrend csoport célja az egészség- és környezettudatosan gondolkodó emberek körében, akiknek fontos saját egészsége, ismeretterjesztő bejegyzések írása és illatpartyk, illatélmény estek meghirdetése, melynek keretében szeretném megismertetni Magyarországon minél több mindenkivel az esszenciális olajok szépészeti, kozmetikai és élvezeti szerepét.

Aranyosi Ervin: Az Illatrend csoport verse

Fűben, fában, virágokban lelhetsz orvosságot,
olajokban összegyűjtve a megoldást találod.
Esszenciális olajok, már az illatuk is gyógyít,
növényekből ezt kinyerve kínáljuk a gyógyírt.
A természet ellát minket minden féle jóval,
egészséges aromákkal, mesés illatokkal.
Olajaink kínálnak hát finom illat rendet,
divatot is teremtünk, egy élő illat-trendet!

Egészséges életmódhoz, tudatosan élve,
vegyszerektől mentesen, egy szebb jövőt remélve,
természetes olajokkal óvhatod családod,
teremthetsz jó egészséget, üde tisztaságot.
A növények védekeznek a kártevők ellen,
muszáj, hogy a védőanyag bennük megjelenjen!
Egyetlen CSEPP törődés is változtat a léten,
helyük kell hogy legyen ma az ember életében!

Baktérium, vírus, gomba – mindre van válasz,
parazitát pusztítani természetest válassz!
Immunrendszer erősítés, stresszoldás is ránk fér,
fájdalmunkat csillapítja, amit korunk ránk mér.
Megnyugtathat, ellazíthat, kedvünk is javulhat,
görcseinket feloldhatja, mely a múltba hullhat.
Nem csak tünetet kezelnek, mélyebben is hatnak,
a bőrön át bedörzsölve jót teszel magadnak.

Az Illatrend csoport célja ismeretterjesztés,
előadások tartása és tudásfejlesztés.
Lesznek aromaszeánszok, illatélmény estek,
azoknak, kik egészséges megoldást keresnek.
Elmondjuk és bemutatjuk, mit érdemes tudni,
hogyan lehet megelőzni, a bajon túljutni.
Esszenciális olajok, segítenek ebben,
érezd magad meggyógyultan, egészségesebben!

 IMG 2110

Aromaterápia története:

Az ókorban is már ismerték és használták a gyógynövényeket és az illóolajokat mind a kozmetikában testápolásra, illatosítóként mind az egészség terén. Számtalan bizonyíték szolgál alapul:

 • Tutenkámen sírkamrájában illóolajokat tartalmazó vázákat találtak a régészek. Az épen maradt egyiptomi templomok falán található hieroglifák megőriztek különböző recepteket, amiket az emberek gyógyítására és szépségápolásra használtak.
 • Az Ebers-papiruszban, amit i.e. 1551-ben írtak, különböző kenetek orvosságok receptjei találhatóak.
 • Ókori Kína: A Nagy Gyógynövénykönyv 365 gyógynövényt sorol fel. Ez a most ismert 400 olajtól alig tér el.
 • Az egyiptomiakhoz hasonlóan a görögök és rómaiak is ismerték az olajok előnyös tulajdonságait. Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának neveznek, az olajok használatát ajánlotta a pestis megelőzésére. Athén utcáin olajjal töltött füstölőket állítottak fel a betegség megelőzésére.
 • Néró házát egy csőrendszer hálózta be. Ezen keresztül különböző illatanyagokat juttatott be a szobákba.
 • Julius Caesar idejében az emberek nyilvános fürdőkbe jártak illatos fürdőt venni, amit testmasszázs követett.

Az aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia vegyész használta. Innen számítható a modern aromaterápia is. Gattafossé súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül a levendula illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé.

Munkásságát honfitársa, dr. Jean Valnet folytatta. A második világháborúban megsebesült katonák sebeit illóolajokkal gyógyította. Később Marguerite Maury alkalmazott aromaterápiát páciensein. A kitűnő biokémikusnő felismerte, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön át és szétoszlanak a szervezetben.

Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is. Hazánkban a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének egyik kutatócsoportja több, mint 10 éve foglalkozik illóolajok kémiai összetevőinek meghatározásával, illetve azok biológiai hatásának vizsgálatával, amelyek az illóolajok biztonságos alkalmazására irányulnak.

Aromaterápia jelentősége:

Minden évszaknak megvannak a rá jellemző, magasabb számban előforduló megbetegedései. Napjaink túlzott, illetve helytelenül megválasztott antibiotikum alkalmazása miatt egyre nő a rezisztens/ellenálló baktériumtörzsek száma,  ezért sok kutató dolgozik új gyógyszerek, illetve kiegészítő gyógymódok kifejlesztésén. Az egyik ilyen hatékony kiegészítő módszer lehet az aromaterápia, ami az esszenciális olajokat használja a prevenciós eljárásoknál.

Aromaterápia hatásmechanizmusa:

Az elv, amin az aromaterápia alapszik és működik, hogy a szagló rendszerünk, nagyon közel van az agyunk limbikus rendszerhez, ami magában foglalja:

 • hipotalanuszt,
 • amigdalát, ami az érzelemért felelős, így nem véletlen, hogy illatokkal hathatunk a lelkiállapotunkra! 
 • hippokamuszt.

A következő animációs videó mutatja be szerintem nagyon jól, hogy milyen szerepe van az egészség terén az aromaterápiának, hogyan hatnak az illatok agyunkra, érdemes megnézni az alábbi kisfilmet, amit nem én szerkesztettem, hanem csak rátaláltam:

https://www.youtube.com/watch?v=o-Fj8sH5XVQ

Aromaterápiás irányzatok:

 1. NÉMET modell: szaglás szerepét hangsúlyozza, párologtatáson (hidegpárologtatás, azaz diffúzor használatát preferálja) inhaláláson van a fókusz.
 2. ANGOL modell: tapintás, érintés szerepét hangsúlyozza, mert a bőrön keresztül másodperceken belül jut be az esszenciális olaj a szervezetünkbe, ezért ez a modell szerint a masszázs szerepén van a fókusz.
 3. FRANCIA modell: francia modell azt hangsúlyozza, hogy belsőleg érdemes bejuttatni az esszenciális olajakat a szervezetünkbe, mert a modell szerint s gyomron keresztül célozottabban hathatnak az olajok.*

*Személy szerint a belső használattól óva intenék minden Kedves Olvasót, hogy belsőleg használja maximum arra jogosult orvosi iránymutatás mellett. Csak szemlélteni szerettem volna az egyes irányzatokat, ahol szerepel a belső alkalmazás is a francia modell szerint.