bg

10+1 tipp, hogy hogyan legyen Zöld a karácsony!

A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarló életmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie. Ha szeretnéd Te is zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet, sokat tudsz tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.

IMG 2118 Edit

  1. Készíts ajándékozási listát! Az előzetes listakészítés legyen a legelső lépés, melyben végig gondolod és leírod, hogy kit mivel lepsz meg, ezzel elkerülheted, hogy a vásárlás alkalmával engedj a kereskedők csábításának és valóban csak az kerüljön a kosárba, ami az ajándékozási  listádon szerepel!
  2. Ugye már rég elfelejtetted Te is a műanyag szatyrokat?! Legyen Nálad mindig összehajtható textiltáska, amely kiváltja a nejlonzacskók használatát, melyet már Brüsszelben is betiltottak, nem véletlenül, hiszen ezeknek sok száz év a lebomlási ideje. Sokszor élővizeinkben kötnek ki, mint hulladék. Ezt az úszó műanyagot a medúzával táplálkozó tengeri teknős élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állat halálát okozhatja. A tengerben lévő porlasztott nejlon és minden más műanyaghulladék bejut az élelmiszerláncba, így a mi testünkbe is végső soron. Miért ne tegyél ellene ha tudsz, hisz rajtad is áll!
  3. Alkoss saját kézzel Te magad is régiből valami újat meglepetésként, mert ugye az ajándékozásnak nem kellene feltétlen a pénzköltésről szólni. Nézz körül szekrényedben, biztos van pár olyan régi ruhadarab, amit már nem használnál, de kisebb átalakítással új ruhát, vagy abból textilékszert, lakásdekorációkat készíthetsz barátaidnak, családodnak!
  4. Válassz Te is minőségi, tartós terméket!  A minőség már régen nem a gazdagok luxusa. 
  5. Ne csomagold agyon az ajándékot! Díszes doboz, csomagolópapír, több sor szalag, majd mindez egy ajándéktáskába. Ugye ismerős mindez? Idén, ezek nélkül ünnepeld a karácsonyt! Ha pedig elengedhetetlen egy dekoratív csomagolás, tedd mindezt újrahasznosítható papírdobozokban, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ha jó a kézügyességed, régi cipős dobozokból és újságokból  is  gyönyörű adventi dekorációs dobozokat készíthetsz.
  6. Ugye Te sem küldesz már képeslapot, üdvözlőkártyát?! A csillogó-villogó kis színes kártyák miatt, melyek az ünnepek után úgyis a szemetesbe kerülnek, évente több ezer fát vágnak ki. E-mailen, telefonon ma már szinte mindenki elérhető és az elektronikus üdvözlőlap küldése gyorsabb, környezetbarát megoldás is, mint a postai levélfeladás.
  7. Ünnepi menühöz az alapanyagot helyi termelőtől szerezd be! A  legtöbb termék  gyártása, előállítása a fellelhető helyétől távolabb történik, így a termékek szállításához is jelentős energia szükséges. Ne támogasd ezzel Te is a környezet szennyezést, részesítsd előnyben a helyi termelőket, vásárolj helyi terméket! Azáltal hogy jót teszel a helyi gazdaságnak is, hozzájárulsz hogy egészségesebb termékeket fogyassz, mivel a helyben készült, kézműves termékek nem tartalmaznak tartósítószereket, és a szállításuk révén nem szennyezik a levegőt sem. 
  8. Az élelmiszerek mennyiségére is figyelj oda, mert ünnepkor gyakran túlzásokba es(z)ünk. Gondold át mind vásárláskor, mind az ételek készítésekor a reális mennyiséget, kerüld el a felesleges pazarlást!
  9. Ugye már neked is van ökoruhád?! Ne csak Szenteste, hanem karácsony mindkét napján, a céges karácsonyi ünnepségen és a barátokkal való karácsonyozáskor is elegánsan és egyben zölden öltöztesd fel magad és mutasd meg a legszebb ünnepkor is, hogy az eleganciának, a divatnak és a környezetvédelemnek bizony nem kell különválnia egymástól.
  10. Ugye Te is visszaváltható, gyökeres karácsonyfával ünnepled idén a karácsonyt?! A kivágott karácsonyfákat mindenképp kerüld, ezek helyett még a műfenyők is zöldebb megoldásnak bizonyulnak. Karácsonyfád dekorációjánál nézz körül, mi maradt régről, akár a nagyszülőknél is érdemes körbenézni, mert örök divat a retro.

23472923 1663419683690926 6391866812631662029 n

 

10+1 Adj tovább! Karácsonykor főleg nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak, akik – ha nem is feltétlenül rászorulnak – de hálásak egy kis segítségért, figyelmességért. A karácsony a szeretet és az ajándékozás ünnepe, gondolj azokra is, akiknek szükségük van a segítségedre. Nem kell feltétlen pénzre gondolni, biztos van pár olyan melegebb ruhád, játékod, könyved, bármi, amit szívesen tovább adnál. Nagyon sok befogadó hely van, ahol pont elfér a számodra már feleslegessé vált tárgy, adj hát tovább Te is idén valamit!


Sokszor elég az odafigyelés és az elhatározás, és máris sokat tehetsz magadért, környezetedért. Szilágyi Domokos szavaival kívánok minden Kedves Olvasónak Békés Boldog Karácsonyt!

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”