bg

Zöldellő városok

Az Európai Bizottság  2010-ben megalapította az Európa Zöld Fővárosa (European Green Capital) címet, melynek értelmében minden évben olyan európai városnak ítélik oda a címet, amely különleges erőfeszítéseket tett a környezetvédelem érdekében. Az idei évben a holland Nijmegen városa érdemelte ki a dicsőséggel járó címet, 2017-ben a németországi Essen városa nyerte el az Európa zöld fővárosa címet, váltotta ezzel a számomra példaértékű Ljubljanát.És már azt is tudni, hogy a norvég Oslo lesz jövőre  Európa Zöld Fővárosa.

"If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money"

(Janez Potočnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, 2013)

Akkor időrendben visszafelé...

Mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2019-re?

oslo 2237289 960 720A norvég főváros az Oslo-fjord északi végénél fekszik. A közigazgatási területén belül körülbelül 40 sziget és 343 tó található, melyek közül több is fontos forrása a város ivóvizének. Oslo nagy területét nemcsak a kékes-vizes élőhelyek alkotják, hanem az érintetlen hegyvidéki tájak, a zöldes erdők, dombok, parkok is színesítik. A norvég főváros  átfogó szemléletű programjával nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet. Az észak-európai főváros már eddig is példamutató erőfeszítéseket tett az autós közlekedés visszaszorítása érdekében, a jövőben még további intézkedéseket tervez megvalósítani a zöldebb közlekedés, a tiszta levegő érdekében. Oslo városának további zöldstratégiai célja a biodiverzitás megőrzése és az egészségügyi fejlesztések.Tél végén, tavasz elején érdemes a fény otthonának országába látogatni, ugyanis ilyenkor, a városiasabb részeken vad jávorszarvasokat is lehet látni. 

Hol is található Nijmegen és mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2018-ra?

Nijmegen egy növekvő város, több mint 170 000 lakossal Hollandia egyik legrégebbi települése, ami a Waal folyó  partján, egy morénahalom lábánál terül el, egész közel Németországhoz, dombos környezetben, gazdag természeti élővilággal. Mára a holland város dinamikusan fejlődik, köszönhetően az egyre növekvő népességének, a folyamatos városfejlesztéseknek, a környezetbarát és innovatív beruházásoknak. Szerencsésnek mondhatják magukat Nijmegen lakói, hogy gyönyörű városi parkok, nagy zöldfelületek, sok szép zöld fák és bokrok közt élhetnek, hiszen 92m2 zöldterület jut egy városlakóra. Ha valaki pedig ettől is több zöldre vágyik, könnyen ellátogathat Nijmegen és Arnhem, között található,  1.700 hektáron elterülő Lingezegen Parkba. A zöld fővárosi cím elnyerése bár nagy dicsőség a Hollandoknak, ugyanakkor számos kötelezettséggel is jár. A holland város Európai Zöld Fővárosi stratégiájának egyik legfontosabb célkitűzése hogy Nijmegen egy élhető, egy egészséges és virágzó várossá válhasson. Ehhez feltétlenül szükséges a helyi polgárok és a vállalkozók, az érdekelt fele bevonása a lehető legnagyobb mértékben megvalósulhasson, mert közös összefogás kell ahhoz, hogy az egyik legnagyobb célját elérhesse a város, miszerint Nijmegen 2045-re energia semleges várossá, fosszilis tüzelőanyagoktól teljesen független várossá válhasson. A lakosság részvételére a városvezetés az energetikai projektek tervezése és megvalósulás során is számított, ami a jövőben sem fog változni. Az első szélmalom park telepítésekor például az önkormányzatnak szüksége volt a magánpártok támogatására is, mert segítségükkel több ezer helyi lakost ösztönöztek, hogy invesztáljanak szélturbina részvények vásárlásába.  Ezzel létre is jött 2016-ban a „Windpark Nijmegen-Betuwe”park négy szélmalommal, ami több mint 7000 háztartást lát el megújuló energiaforrás hasznosítása által. A városfejlesztési tervek közt az is szerepel, hogy a 2010-2020 közötti időszakra egy új városrész kerüljön kiépítésre a Waal folyó partján, a régi kikötő helyén. Hollandia valamennyi városára igaz, hogy egyre többen nyergelnek át kerékpárra, ami fontos a környezetvédelem szempontjából. Nem csoda hát, hogy a tavaly előtti évben Nijmegen nyerte el a legjobb kerékpáros városának járó díjat Hollandiában. Nemcsak a minőségi, városi kerékpárutak miatt, hanem a kerékpáros közlekedésfejlesztési törekvések miatt is jó példa lehet a magyar városvezetőknek is, hogy hogyan kell a helyi vállalkozásokat lelkesíteni a kerékpáros közlekedésfejlesztéssel kapcsolatosan.  Az idei évben számos különféle rendezvény házigazdája lesz a város, helyi és nemzetközi közönségnek szóló, szakmai, reprezentatív és kulturális programokkal várják a lelkes érdeklődőket.  A város a "Zöld kapcsolatok" nevű kampányt is bevezette, hogy növelje a polgári részvétel arányát a zöld és kék infrastruktúra és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos projektek fejlesztésében.

A 2017. évi nyertes: Essen

essen 82672 340Az Észak-Rajna tartományban található Essen korábbi szénbányászatáról híres nehézipari városként ismert, de az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében tett aktív törekvéseknek köszönhetően mára már egy zöld városként nevezetes.  A városban sétálva hatalmas zöldfelületekkel találkozhatunk, melyek a gyönyörű látványon túl, szociális, egészségügyi, rekreációs, közérzetjavító, pszichés, ingatlanérték-növelő, természetes árnyékoló, energiaelnyelő, rezgéscsillapító, zajmérséklő, közösségteremtő szereppel is bírnak. A városban egyre több zöld parkot alakítottak ki,  ilyen pl. Essen egyik nevezetessége is, a közel 60 hektáros Grugapark, ahol egy 15 hektáros botanikus kert is található,. Ha arra járunk, feltétlen szánjunk rá időt! A zöld felületek növelésén kívül számtalan intézkedésekkel rászolgált a város, hogy méltón viselhesse a tavalyi évben Európa zöld fővárosának címét. Többek között ilyen, a városon átfolyó Emscher folyó rehabilitációja is, mely sokáig gyakorlatilag szennyvízcsatornaként működött, nem csoda hogy előbb utóbb kihalt az élővilága. De ma már köszönhetően a városvezetés elkötelezettségének, remediációs beruházások révén újra tiszta víz csurdogál a folyóban és mondhatni, hogy visszatért az élet a vízbe. A város hosszú távú céljai között szerepel a háztartási hulladék még nagyobb arányú újrahasznosítása,  a széndioxid-kibocsátás további csökkentése,  a gépkocsi-közlekedés csökkentése a kerékpáros közlekedés arányának növelésével. Ha Németország Észak Rajnai térségében járunk, ne hagyjuk ki Essen városlátogatását, ismerjük meg személyesen is a város zöld nevezetességeit jó példa gyanánt.

Na és mi a helyzet, a 2016. évi nyertessel, Ljubljanával?

ljubljana 2149704 340Számomra példaértékű, amit a szlovénok véghez vittek, már csak az okból kifolyólag is, hogy ott a zöld parkok beépítése és a fák kivágása helyett inkább növelik a zöld felületek arányát. A város vezetés elkötelezte magát a hulladék nullára csökkentése mellett is, többek között földalatti szelektív gyűjtő pontokat építettek ki. Ezzel a belvárosban nem láthatunk, se nem szagolhatunk utcai konténereket, valamint a belőlük kiáradó bűzt, helyette szép, virágos is tiszta utcákon sétálhatunk. Belvárosban nem láthatunk autókat sem, csak biogáz üzemű buszok és elektromos taxik közlekedhetnek ügyelve a városi kellemes levegőjére, ezzel együtt az ott élők egészségére is. A szlovén főváros lakói  szerencsések, ugyanis jó ivóvizük van, így kevésbé vannak ráutalva, hogy PET palackos ásványvízzel olthassák szomjukat. A teljesség igénye nélkül itt is csak pár dolgot említettem meg, hála égnek olyan közel van hazánkhoz, hogy érdemes személyesen is meggyőződni az általam leírtakról, és tanulni a jó példából és tenni azért, hogy előbb utóbb Budapest is kiérdemelje Európa Zöld Fővárosának díját.

2015: WELCOME Bristol

Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet többek közt azzal, hogy a városban kétszeresére nőtt a környezettudatos polgárok száma, akik a kerékpáros közlekedést részesítik előnyben. Bristol a közlekedés-fejlesztésre, a hatékony energiafelhasználásra és a megújuló energiaforrásokra irányuló projektjeinek, valamint a lakosságot mozgósító kommunikációs stratégiáinak köszönheti győzelmét. Az eddigi közlekedési és városfejlesztési intézkedéseknek eredményeképp javult a város levegőminősége, vélhetően ezzel az ott lakok életminősége, egészségügyi állapota is.

Bristol több, mint 400 000 fős lakosával Anglia hatodik legnépesebb városa. A Délnyugat-Anglia területén található város a kultúrának és az oktatásnak az egyik legnagyobb központja a régióban. 2015 novemberében alakított „Bristol Community Energy Fund” egy olyan alap, mely támogatja a helyi lakosokat az energiafelhasználásuk csökkentésében és egyben ösztönzi őket a tisztább, megújuló energiaforrások hasznosításán alapuló energiahasználathoz. A „Warm Up Bristol” kezdeményezés célja, hogy 2018-ig minden bristoli lakost egyenként megszólítson, házhoz menő ingyenes tanácsokat adva a környezetbarát energiafelhasználással kapcsolatban és a költségcsökkentési lehetőségekről. A projektben részt vett szakértők értékelik a helyi lakosok otthonait energetikai szempontból, tájékoztatják őket az igénybe vehető támogatásokról, és jó gyakorlattal, jó példával szolgálnak, valamint a kivitelezés során hiteles beruházókat is ajánlanak az érdeklődők részére.

Bristol a napsütéses órák számát tekintve az egyik élenjáró az angol városokhoz képest. Ezt az előnyösséget is kihasználták és az Easton Leisure Center energiaellátásáról egy 97 kW-os napelemes rendszer gondoskodik, melyet 2015-ben telepítettek a központ tetejére azzal a számítással, hogy a napelemes rendszer várhatóan annyi villamos energiát fog generálni, ami 22 háztartás energiaigényét fedezi és évente körülbelül 9000 fonttal képes csökkenteni a központ energiaszámláját.

Az angol város szén-dioxid-kibocsátása 2005 óta folyamatosan csökkent, még a gazdasági növekedés ellenére is. Bristol arra törekszik, hogy 2030-ra 17 000 új munkahelyet teremtsen a kreatív, a digitális és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású ágazatokban.

Folytatás következik...(hamarosan)

Forrás:  

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2018-nijmegen/

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2019-oslo/

http://europapont.blog.hu/2017/02/10/fekete_varosbol_zold_fovaros

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2015-bristol/

Képek forrása:

https://pixabay.com/hu/ljubljana-foly%C3%B3-szlov%C3%A9nia-h%C3%ADd-2149704/

https://pixabay.com/hu/essen-n%C3%A9metorsz%C3%A1g-f%C3%A1k-sky-clouds-82672/

https://pixabay.com/hu/oslo-norv%C3%A9gia-scandinavia-eur%C3%B3p%C3%A1ban-2237289/

https://pixabay.com/hu/f%C3%BCgg%C5%91h%C3%ADd-h%C3%ADd-clifton-felf%C3%BCggeszt%C3%A9s-2496349/