bg

Taposd Te is el laposra!!!

Ha így folytatjuk, csak pár év kell és lassan több lesz a tengerekben a műanyag hulladék, mint a hal. Pedig lehetne ellene tenni, Rajtad is múlik!

Magyarország nagy részén megfelelő a víz minősége, mégis sokan ragaszkodnak a palackozott vízhez. Amikor PET-palackra esik a választásod, és nem használnád már tovább a műanyag flakont, válj meg tőle kérlek környezetkímélő módon:

 1. Taposd szét lábbal, vagy nyomd össze kézzel, hogy a felesleges levegőt kipréselve kevesebb szállítási helyet igényeljen az üres flakon.

    1.  2.  Majd helyezd el egy szelektív műanyag hulladékgyűjtőben!

A szelektíven gyűjtött műanyag palackokat a hulladék kezzelés során  granulálják, és az így nyert félkész terméket többek között  műanyag kerti székek, virág ládák  előállításához használják fel újra.

Miért is fontos ez?

A PET palackok teljes lebomlása meghalad egy emberöltőt, a bomlási időt sok száz évre becsülik tudósok, szakértők. A nem megfelelő hulladékkezelés eredményeképp  a műanyagok bomlásuk alatt mérgezik a vizeket, a talajt, a növény- és állatvilágot.  A hulladékok legelterjedtebb  természetes befogadója a talaj és a víz. A nem megfelelően kezelt hulladékok és azok bomlástermékei a csapadékvíz hatására beszivárog a talajba, ennek következtében szennyeződik a talaj felszíne és a talajvíz, melynek  áramlása révén sajnos nagyobb vízbázisokat is veszélyeztet. A felszíni vizek szennyeződésén és nem túl vonzó látványán túl létezik egy súlyosabb probléma: az apróra bomlott műanyagdarabokat egyes élőlények nem tudják megkülönböztetni táplálékuktól és miután bejut a szervezetükbe a műanyag hulladék  pusztulást, súlyos károsodást okoz nekik. Ha ez nem lenne elég szörnyű önmagában, akkor gondolj kérlek bele a tápláléklánc körforgásába, mert sokszor visszajut ez a tányérodra is…Kerüld hát a műanyag csomagolásokat és részesítsd előnyben a természetes és  könnyen újrahasznosítható alapanyagokat, mert tehetsz  ellene Te is!!!