bg

Te is követed a fenntartható divatot?

A fenntartható divat népszerűségét bizonyítja az is, hogy sorra jelennek meg az újabb ökomárkák. Az ökodivatirányzat hála Égnek hazánkat is elérte, melynek célja, hogy öltözékünkből is száműzzük az adalékanyagokban gazdag ruhákat. Az ökodivat iránti igényt egyre többen ismerik fel, a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb a divat világában, melynek eredményeképpen manapság már számos környezettudatos divattervező készít ökokollekciót.  Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: a Levi’s, a C&A, H&M és persze az örök kedvencem is: a Green Culture Mozaik kollekciója.

A felelős textilgyártók, tervezők elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellett, oly módon hogy a gyártás folyamatai során természetes és/vagy újrahasznosított anyagokat  használnak. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú textíliák helyett környezetbarát, tartós használatra alkalmas ruhák kerülnek a forgalomba. 

Mit tegyél, mit vegyél, ha ökuruhát szeretnél vásárolni?

Elsőként érdemes figyelned az ökocímkére, mely a vásárló számára tulajdonképp egy garancia, a gyártó részére pe

dig egy egységes mértékrendszer. Egyik legismertebb, főként textil termékekre vonatkozik az Öko-Tex szabvány, mely elsősorban humánökológiai szempontok szerint összeállított tanúsítási rendszer. A Green Culture ruhakészítményei is többnyire az Öko-Tex által tanúsítottak, de ez még nem minden. A Mozaik ruhák ettől jóval többet tudnak, ugyanis nemcsak környezetbarátak, helytakarékosak, praktikusak, költséghatékonyak, divatosak, hanem a tervezés-gyártás során az anyaghasználat minimalizálására is törekedtek a tervezők.

 

A Mozaik ruha elnevezésű márka egy fő alapruhára  épül, mely kiegészítőkkel kombinálva lehetőséget nyújt, hogy egyéniségednek és ízlésednek megfelelően kombináld az alapruhaszettet. Számtalan alapruhához, számtalan kiegészítő létezik, csak rajtad múlik, hogy mit mivel párosítasz össze, csupán pár mozdulattal a hivatalos viseletből esti, alkalmi  koktélruhát variálhatsz magadnak.  Egyetlen darab Mozaikruha 10 kiegészítővel helyettesíthet 13-15 ruhát, ezáltal 40 méter textilt spórolható meg a ruha élettartama alatt. Határ a variálásban a csillagos Ég, ellenben az árban ez nem igaz, ugyanis a Mozaik ruhák sokunk számára megfizethetőek, elérhetőek. A Mozaik ruha tárolása kis helyen elfér, köszönhetően az egyes kiegészítőknek, ezáltal utazásra is ideális, mert nem foglal sok helyet a bőröndben sem.

A fogyasztók egyre inkább előtérbe helyezik a környezettudatosság szempontjait szerte a világon. Ökológiailag megfelelő szöveteket, csökkentett károsanyag-kibocsátást, természetközeli források felhasználását várják el a szolgáltatóktól, akik ha nem igazodnak ezen fontos társadalmi elváráshoz, azok a jövőben háttérbe szorulhatnak a fogyasztói piacon. Bízzunk benne, egymást ösztönzik majd a nagy gyártó és tervező cégek, mert újítani, modernizálni a textilipar területén is van bőven lehetőség!