bg

A kis fekete 13 variációja

Mióta a divat nagyasszonya, Coco Chanel divatba hozta a befektetésnek is kiváló kis fekete alapruhát, azóta a kis fekete már a legtöbb nő szekrényének elengedhetetlen része és amit nem is szívesen száműzünk onnan. De miért is nem? Miért olyan különleges, örök darab a kis fekete?

Dr. Szabó Krisztina stylist és divatszakember erre azt válaszolta, amit Karl Otto Lagerfeldt, német divattervező is sajátjának vall:

“Senki sem alul öltözött vagy túlöltözött egy kis feketében.”

Az 1900-as évek elején Coco Chanel mutatta be a máig is örök darab, rövid, kis fekete ruháját a Vogue-ban, mely a magazin szerint minden nő ízlését kielégítette. Persze, nemcsak a szebbik nemnek okozott örömöt az elegánsan szexi kis fekete ruha…

Bár a jóslás nem tartozik ugyan Krisztina erősségei közé, annyit azért elárult, hogy valószínűsíthető, hogy a kis fekete sosem megy majd ki a divatból, így bátran bíztat minket Olvasókat arra, hogy szerezzünk be legalább egy alapdarabot, márha eddig ezt nem tettük volna meg. Bármilyen eseményre felvehető, praktikus, sokoldalú és nem utolsósorban megfizethető áron hozzájuthatunk.

Aki egy kicsit is követi a trendeket, az láthatja, hogy ma már a legtöbb divatház szezononként előrukkol egy újszerű kis feketével. Dr. Szabó Krisztina is így tett, évről évre újdonságokkal lepi meg követőit. A legújabb meglepetése a Mozaik kollekciója, mely ötvözi Coco Chanel kis feketéjét és Krisztina ökodivat iránti elkötelezettségét.

De mi is ez a Mozaik kollekció?

Kezdjük az alapoktól, azaz az alapruhátólJ Mert a Mozaik koncepciója erre a kis fekete alapruhára épül, melyet belülről patentmegoldással láttak el a ruhakészítők, ezzel biztosítva a különböző kiegészítőkkel való kombinálás lehetőségét. Ebből következik, hogy a kiegészítőket is patenttal ruháztak fel, de nyugodjunk meg, mert ebből a környezetünk semmit nem fog látni, ugyanis a kis patentok belül helyezkednek el. Ezzel biztosított, hogy ízlésünk szerint, alkalomhoz igazodva, naponta akár többször, pár mozdulattal magunknak cserélhetjük az egyes kiegészítőket az alapruhánkhoz igazítva. Egyetlen fekete ruhából könnyen felöltözhetünk 13-féleképpen, pillanatok alatt az üzleti stílusunkat klasszikusan elegánssá tudjuk alakítani egyéniségünknek és ízlésünknek megfelelően. Rajtunk, fogyasztókon múlik, hogy mit mivel párosítunk össze. Hála a Mozaik megalkotóinak, ma már számtalan kombinációs lehetőség közül választhatunk a kiegészítők között, a kínálat pedig egyre inkább csak bővül.

Kortól, testalkattól függetlenül a kis fekete Mozaik alapruhában a nők jogosan érezhetik úgy, hogy a ruha széppé és elbűvölővé teszi őket. Dr. Szabó Krisztina szerint a fekete szín, mint az elegancia színe, mindenkinek jól áll, és minden más színnel kombinálható. A stylist szerint azonban a legszebb szín mégis egyéniségünkhöz mérten más és más, mindig az, ami jól áll nekünk. Divattanácsadásai során Krisztina azt szokta ajánlani, hogy eleinte próbáljunk meg csak egy-vagy két színnel próbálkozni a kiegészítők tekintetében a saját adottságainknak megfelelően. Tudnunk kell, hogy milyen típusok vagyunk, mi áll jól nekünk, milyen színben mit tükrözünk magunkról, mert bizony ennek is megvan a maga pszichológiája. A tervezők a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vették és pontos számításokat végeztek, mely szerint egyetlen darab Mozaikruha pár db kiegészítővel helyettesíthet 13 ruhát, ezzel 40 méter textilt spórolható meg a ruha élettartama alatt. Máris egy újabb előnye mutatkozik meg a Mozaiknak, ugyanis helyet takaríthatunk meg szekrényünkben, és mint láthatjuk, nem is keveset, ugyanis egyetlen akasztón elfér egy teljes kollekció, nem kell 13 fogas. Pontosítok, mert hát hogyne kellene, hiszen nők vagyunk, csak hát akaszthatunk majd ezek helyére más darabot. Ha már helytakarékosság, érdemes az utazásainkra is gondolni, ugyanis a Mozaik kollekció kis helyet igényel a bőröndünkben is, ellenben felöltöztet minket akár egész hétre is. Krisztináról elmondhatni, hogy Ő is a felelős textilgyártók, tervezők sorát bővíti, akik elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellet. Mozaik esetében ez úgy nyilvánul meg, hogy a textilek ésszerű felhasználását követik a tervezők, ezzel jót téve a környezetünknek, mert a textilipar környezetszennyező tevékenységét csökkentik a minimális anyaghasználat által. Krisztina oly annyira szívén viseli a környezetvédelem ügyét, hogy a lehetséges öko megoldásokat a kollekciói megálmodása során még inkább fokozta. Mert ez még bizony nem minden…

De hogyan lehet ezt tovább fokozni?

 

Igaz a mondás, hogy egy tervező akkor alkot nagyot, ha szabadjára engedi fantáziáját és bátran mer alkotni valami újat, valami olyat, ami sokunknak érdeke. A minimális anyaghasználaton felül a kiegészítőket korábbi, már használt textilekből készítik, szaknyelven újrahasznosítják azokat a feleslegessé vált textildarabokat, melyek sorsa a konténerben végződött volna. Újrahasznosított anyag viselésével hozzájárulhatunk mi fogyasztók is, hogy egy textil minél több ideig benn maradjon az életciklus folyamatban és ne a környezetet terhelje, hanem hasznunkra legyen. Tegyünk hát így, tegyünk mi is a környezetünk érdekében azáltal is, hogy oda figyelünk az öltözködési szokásainkra. A környezetvédelemnek és a divatnak nem kell különválnia, sőt! A Mozaik kollekció egy remek példa arra, hogy attól hogy valami környezettudatos még lehet divatos is, nagyon is!