Kapszaicin, avagy a piros aranyban rejlő természetes gyógyerő
Kalocsai lányként és az egészséges életmód megszállottjaként kötelességemnek érzem, hogy pár sort szenteljek a világhírű kalocsai paprikában is megtalálható gyógyerőnek: a kapszaicinnak.
A kapszaicin tulajdonképpen egy alkaloid, amitől csípősnek érzed a paprikát. Ha szereted a csípős ízt, mázlid van, mert számtalan jótékony hatással bír szervezetedre:
- hozzájárul a vérnyomás szabályozásához,
-
- blokkolja a fájdalomérzékelő idegeket, így jó hatásfokkal lehet vele enyhíteni a fájdalmat,
- migrén kezelésére kedvező hatással bír,
- enyhítheti az ideg, izom és ízületi fájdalmakat,
- segíti az emésztőnedvek termelődését, védi a gyomor nyálkahártyáját.
Ha semmiképp nem tudsz megbirkózni az erős ízzel, akkor más formában is beviheted panasz esetén a kapszaicint, ugyanis léteznek már kapszaicin tartalmú kenőcsök is, melyek használatával enyhülhet a hátfájás, valamint előnyös a reumás ízületi gyulladásra és pszoriázisra is.
A kapszaicin főként a prevencióban és a szépségápolásban is remekel. Gyulladáscsökkentő arcpakolást is készíthetsz belőle, antioxidáns hatásának köszönhetően feszesíti bőrödet, célzottan jó a pattanásokra és ragyogást kölcsönöz arcodnak. Zsírégető pakolásként is bevált recept lehet főként narancsbőrös testrészekre.
Legyen szó bármilyen természetes gyógyhatásról, azért Paracelsus híres mondását sose feledd:
"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”
Az elfogyasztott kapszaicin mennyisége tesz tehát különbséget az értékes gyógyereje és az ártalmas mivolta között. Óvatosan hát az adagolással, mert túlzott mennyiségben esetenként gyulladást is okozhat.