bg

Esszenciális olajok

Mik is azok az esszenciális olajok vagy illóolajok?

Az esszenciális olajoknak / illóolajoknak rengeteg változatuk ismert. Olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben fordulnak elő és vízben rosszul keverednek, zsírban jól oldódnak. Maguk a növények termelik ezeket az értékes cseppeket, mivel maguk is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Az esszenciális olajok különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül és belépnek a vérkeringésbe.

Az élet mely területein érdemes az esszenciális olajokat / illóolajokat használni?

  • a legféltettebb kincsünk, az egészségünk megőrzésénél, a prevenciónál;
  • kozmetikában, szépségápolásban, egyedi parfümök készítésekor, illatos aromás fürdő, szappan, fogkrém és tisztálkodási szerek előállításánál és ezek midnennapi használata során;

        Hogy miért fontos a saját illatunk, mely egyénre szabott, egy híres francia parfümszakértőtől, Jean-Paul Guerlainttől idézek:

        "Mindegyik parfümöm egy-egy nő portréja”

        Az általam preferált parfümök minden összetevője tiszta esszenciális olajokból készül!!!

  • háztartási vegyszerek helyett a teljesség igénye nélkül, pl. a citrom esszenciális olaja tökéletesen oldja a leragadt zsírokat, jól fertőtlenít. 

esszenciális olajok
Esszenciális olajok

Mely esszenciális olajok népszerűbbek napjainkban?

A legtöbb esszenciális olaj baktériumölő, (legerősebb: teafa, oregano), jó hatásfokkal pusztíthatják a parazitákat, segíthetik sejtjeink oxigénellátását, erősíthetik immunrendszerünket, fájdalomcsillapítóak, nyugtató, lazító, hangulatjavító hatással bírhatnak.

Copaiba esszenciális olajat széles körben használják mind a kozmetikai termékekben, parfümökben, mind a prevencióban az egészségmegőrzés céljából.

A feketebors esszenciális olaj segíthet megnyugtatni az ideges érzéseket és jó hatással lehet immun és igerendszerünkre.

A citrom esszenciális olaja és a mirha esszenciális olaja lassíthatja a bőr öregedésének folyamatát. Bőrünk legjobb barátja lehet a jó minőségű teafa és a mirha olaja. A citrusokat, így a narancsot, citromot, bergamottot, limeot a levegő frissítésére és hangulatjavításra is használhatjuk.

A rózsának nemcsak szépsége vitathatatlan, hanem jótékony hatásai is ismeretesek. A rózsaszirmokból készült tiszta esszenciális olaj jó hatásfokkal csökkentheti a gyulladásokat, nyugtathatja az idegrendszert, afrodiziákumként egyenesen kiváló!

A levendulát a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta, nem véletlen, hiszen a levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert esszenciális olaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzák nagyon sok mindenre, többek között alvásproblémára, bőrproblémára, nyugtatásra és hangulat stabilizálására jelenthet kiegésztő megoldást a levendula olaja.

Immunrendszer támogatására:teafa, citrom és a fahéjat és szegfűszeget is tartalmazó OnGuard blend.

Bőrbetegségek pl.:lábgomba, ami nyilvános fürdőkben könnyen elkapható, melyre az egyik legjobb esszenciális olaj, a teafa és az örök kedvenc, a levendula segíthet.

Rovarcsípés ellen a terrashield és a bazsalikom esszenciális olaj lehet a helyes választás, ha aromaterápiával szeretnénk fellépni prevenciós céllal, mivel elűzi és nem megöli a szúnyogot, darazsakat, méheket más rovarokat. Ha már megcsípett a szúnyog vagy a darázs, akkor ajánlatos a borsmenta és a levendula olajból pár cseppet higítva kenni a bőrünkre, mert hamar elmúlhat a viszkető/fájó érzés és a borsmentának hála hűsítő érzést fogunk érezni. A rovarok távoltartására kiváló lehet még a bazsalikom és a citrom olaja is! 

Égési sérülések esetén: túlzott napozás következtében ha megégne bőrünk, a tiszta levendula esszenciális olaja segíthet a napozás utáni sérüléseken is.

Izületi, izomfájdalmak: izületi és izom fájdalmakra, izomlázra, húzódásra a kúszó fajdbogyó esszenciális olaja javasolt, mert fájdalomcsillapító, hűsítő, gyulladás gátló hatású és izomgörcsoldó hatásokkal bírhat.

Kipróbálom az esszenciális olajokat:

rendelem

Hogyan használhatjuk az esszenciális olajokat?

Az illóolajok  széles körben használhatóak kiegésztő kezelésként az érzelmi és fizikai jólét érdekében, egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként is használhatóak:

  • Aromatikusan

A belégzés az illóolajok használatának egyik legelterjedtebb módja. Használható a helyiség levegőjének illatosítására, fertőtlenítésére, vagy a hangulatunk befolyásolására. Az illóolajok párologtatással (diffuzer vagy hideg párologtató) a levegőbe jutva megakadályozzák a kórokozók terjedését, így a légúti megbetegedések esetén is hatásos lehet ez a fajta alkalmazási módszer.

  • Helyileg

Az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe és a bőrön át a véráramba kerülve fejthetik ki hatásukat nagyon rövid idő alatt.

  • Belsőleg

Néhány esszenciális olajnak gazdag kulináris történelme van és használhatók táplálék kiegészítőként a célzott testi-lelki harmóniára, jó közérzetre. Belső használatra csak szakember javaslatára ajánlott bármely illóolaj használata, mert vannak itt is bizony lehetséges mellékhatások és olyan veszélyeztettek, akiknek nem ajánlott az olajok bevitele ilyen úton közvetlenül a szervezetbe. Óvatosan kell bánni az esszenciális olajok adagolásával, a szinergikus hatásuk miatt pedig alapos körültekintést igényelnek. Az olajokat mindig tudatosan választjuk ki a maximális hatékonyságuk érdekében és ne bízzuk sose a véletlenre!!! Az esszenciális olajok ígéretesek és izgalmasak is egyben, amikor a saját és Családunk egészségmegőrzéséről beszélünk, de Paracelsus híres mondását azért ne feledjük sose:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”

Éppen ezért javasolt szakemberhez, lehetőség szerint olyan orvoshoz fordulni, aki ismeri a minőségi esszenciális olajokat. Mert természetesen az sem mindegy, hogy melyik cég, milyen eljárással, milyen alapanyagokból, milyen körülmények között gyártja az esszenciális olajokat.

CPTG- Tanusított, Tiszta, Terápiás Minőség

1506

A doTERRA esszenciális olajai 100%-os tisztaságúak, tehát kizárólag a növények összetett hatóanyagát, az illóolaját, vonják ki főként alacsony hőmérsékletű vízgőz desztillációval a növényből, szigorúan meghatározott fizikai körülmények mellett. Ennek köszönhetően magas a hatóanyagtartalma, így egy-két csepp elegendő lehet a várt eredmény eléréséhez.

A növények illóolajtartalma néha csak 1-2 ezrelék, így a növények mázsája, tonnája szükséges 1 üveg illóolaj előállításához. A doTERRA olajok szigorú kémiai összetétel-vizsgálatoknak vannak alávetve, hogy biztosítsák a kivonat tisztaságát és összetételének hatékonyságát. Számos módszerrel végeznek minőségellenőrzést GC/MS, optikai aktivitás,fajlagos gravitáció, fénytörési index, tükrözési tesztek, szén-izotópos kormeghatározás, bőrallergia teszt (repeat insult peach) jóval kiterjedtebben, mint bármely más labor. Ezeket az alapos elemzéseket mindd a biztonság érdekében végzik el. A doTERRA kiáll a minőségellenőrzési folyamatok mellett és ez a minőségi követelmény  garantálja a hatékonyságot és a tisztaságot.