bg

 

Az Európai Bizottság  2010-ben megalapította az Európa Zöld Fővárosa (European Green Capital) címet, melynek értelmében minden évben olyan európai városnak ítélik oda a címet, amely különleges erőfeszítéseket tett a környezetvédelem érdekében. 2017-ben a németországi Essen városa nyerte el az Európa zöld fővárosa címet, váltotta ezzel a számomra példaértékű Ljubljanát.

"If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money"

(Janez Potočnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, 2013)

essen 82672 340Az Észak-Rajna tartományban található Essen korábbi szénbányászatáról híres nehézipari városként ismert, de az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében tett aktív törekvéseknek köszönhetően mára már egy zöld városként nevezetes, ahova feltétlenül érdemes az Olvasóknak ellátogatni.  A városban sétálva hatalmas zöldfelületekkel találkozhatunk, melyek a gyönyörű látványon túl, szociális, egészségügyi, rekreációs, közérzetjavító, pszichés, ingatlanérték-növelő, természetes árnyékoló, energiaelnyelő, rezgéscsillapító, zajmérséklő, közösségteremtő szereppel is bírnak. A városban egyre több zöld parkot alakítottak ki,  ilyen pl. Essen egyik nevezetessége is, a közel 60 hektáros Grugapark, ahol egy 15 hektáros botanikus kert is található,. Ha arra járunk, feltétlen szánjunk rá időt! A zöld felületek növelésén kívül számtalan intézkedésekkel rászolgált a város, hogy méltón viselhesse a tavalyi évben Európa zöld fővárosának címét. Többek között ilyen, a városon átfolyó Emscher folyó rehabilitációja is, mely sokáig gyakorlatilag szennyvízcsatornaként működött, nem csoda hogy előbb utóbb kihalt az élővilága. De ma már köszönhetően a városvezetés elkötelezettségének, remediációs beruházások révén újra tiszta víz csurdogál a folyóban és mondhatni, hogy visszatért az élet a vízbe. A város hosszú távú céljai között szerepel a háztartási hulladék még nagyobb arányú újrahasznosítása,  a széndioxid-kibocsátás további csökkentése,  a gépkocsi-közlekedés csökkentése a kerékpáros közlekedés arányának növelésével. Ha Németország Észak Rajnai térségében járunk, ne hagyjuk ki Essen városlátogatását, ismerjük meg személyesen is a város zöld nevezetességeit jó példa gyanánt.

Na és mi a helyzet, a 2016. évi nyertessel, Ljubljanával?

ljubljana 2149704 340Számomra példaértékű, amit a szlovénok véghez vittek, már csak az okból kifolyólag is, hogy ott a zöld parkok beépítése és a fák kivágása helyett inkább növelik a zöld felületek arányát. A város vezetés elkötelezte magát a hulladék nullára csökkentése mellett is, többek között földalatti szelektív gyűjtő pontokat építettek ki. Ezzel a belvárosban nem láthatunk, se nem szagolhatunk utcai konténereket, valamint a belőlük kiáradó bűzt, helyette szép, virágos is tiszta utcákon sétálhatunk. Belvárosban nem láthatunk autókat sem, csak biogáz üzemű buszok és elektromos taxik közlekedhetnek ügyelve a városi kellemes levegőjére, ezzel együtt az ott élők egészségére is. A szlovén főváros lakói  szerencsések, ugyanis jó ivóvizük van, így kevésbé vannak ráutalva, hogy PET palackos ásványvízzel olthassák szomjukat. A teljesség igénye nélkül itt is csak pár dolgot említettem meg, hála égnek olyan közel van hazánkhoz, hogy érdemes személyesen is meggyőződni az általam leírtakról, és tanulni a jó példából és tenni azért, hogy előbb utóbb Budapest is kiérdemelje Európa Zöld Fővárosának díját.

Folytatás következik...(hamarosan)

Forrás:  

http://europapont.blog.hu/2017/02/10/fekete_varosbol_zold_fovaros

Képek forrása:

https://pixabay.com/hu/ljubljana-foly%C3%B3-szlov%C3%A9nia-h%C3%ADd-2149704/

https://pixabay.com/hu/essen-n%C3%A9metorsz%C3%A1g-f%C3%A1k-sky-clouds-82672/

A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarló életmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie. Ha szeretnéd Te is zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet, sokat tudsz tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.

IMG 2118 Edit

  1. Készíts ajándékozási listát! Az előzetes listakészítés legyen a legelső lépés, melyben végig gondolod és leírod, hogy kit mivel lepsz meg, ezzel elkerülheted, hogy a vásárlás alkalmával engedj a kereskedők csábításának és valóban csak az kerüljön a kosárba, ami az ajándékozási  listádon szerepel!
  2. Ugye már rég elfelejtetted Te is a műanyag szatyrokat?! Legyen Nálad mindig összehajtható textiltáska, amely kiváltja a nejlonzacskók használatát, melyet már Brüsszelben is betiltottak, nem véletlenül, hiszen ezeknek sok száz év a lebomlási ideje. Sokszor élővizeinkben kötnek ki, mint hulladék. Ezt az úszó műanyagot a medúzával táplálkozó tengeri teknős élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állat halálát okozhatja. A tengerben lévő porlasztott nejlon és minden más műanyaghulladék bejut az élelmiszerláncba, így a mi testünkbe is végső soron. Miért ne tegyél ellene ha tudsz, hisz rajtad is áll!
  3. Alkoss saját kézzel Te magad is régiből valami újat meglepetésként, mert ugye az ajándékozásnak nem kellene feltétlen a pénzköltésről szólni. Nézz körül szekrényedben, biztos van pár olyan régi ruhadarab, amit már nem használnál, de kisebb átalakítással új ruhát, vagy abból textilékszert, lakásdekorációkat készíthetsz barátaidnak, családodnak!
  4. Válassz Te is minőségi, tartós terméket!  A minőség már régen nem a gazdagok luxusa. 
  5. Ne csomagold agyon az ajándékot! Díszes doboz, csomagolópapír, több sor szalag, majd mindez egy ajándéktáskába. Ugye ismerős mindez? Idén, ezek nélkül ünnepeld a karácsonyt! Ha pedig elengedhetetlen egy dekoratív csomagolás, tedd mindezt újrahasznosítható papírdobozokban, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ha jó a kézügyességed, régi cipős dobozokból és újságokból  is  gyönyörű adventi dekorációs dobozokat készíthetsz.
  6. Ugye Te sem küldesz már képeslapot, üdvözlőkártyát?! A csillogó-villogó kis színes kártyák miatt, melyek az ünnepek után úgyis a szemetesbe kerülnek, évente több ezer fát vágnak ki. E-mailen, telefonon ma már szinte mindenki elérhető és az elektronikus üdvözlőlap küldése gyorsabb, környezetbarát megoldás is, mint a postai levélfeladás.
  7. Ünnepi menühöz az alapanyagot helyi termelőtől szerezd be! A  legtöbb termék  gyártása, előállítása a fellelhető helyétől távolabb történik, így a termékek szállításához is jelentős energia szükséges. Ne támogasd ezzel Te is a környezet szennyezést, részesítsd előnyben a helyi termelőket, vásárolj helyi terméket! Azáltal hogy jót teszel a helyi gazdaságnak is, hozzájárulsz hogy egészségesebb termékeket fogyassz, mivel a helyben készült, kézműves termékek nem tartalmaznak tartósítószereket, és a szállításuk révén nem szennyezik a levegőt sem. 
  8. Az élelmiszerek mennyiségére is figyelj oda, mert ünnepkor gyakran túlzásokba es(z)ünk. Gondold át mind vásárláskor, mind az ételek készítésekor a reális mennyiséget, kerüld el a felesleges pazarlást!
  9. Ugye már neked is van ökoruhád?! Ne csak Szenteste, hanem karácsony mindkét napján, a céges karácsonyi ünnepségen és a barátokkal való karácsonyozáskor is elegánsan és egyben zölden öltöztesd fel magad és mutasd meg a legszebb ünnepkor is, hogy az eleganciának, a divatnak és a környezetvédelemnek bizony nem kell különválnia egymástól.
  10. Ugye Te is visszaváltható, gyökeres karácsonyfával ünnepled idén a karácsonyt?! A kivágott karácsonyfákat mindenképp kerüld, ezek helyett még a műfenyők is zöldebb megoldásnak bizonyulnak. Karácsonyfád dekorációjánál nézz körül, mi maradt régről, akár a nagyszülőknél is érdemes körbenézni, mert örök divat a retro.

23472923 1663419683690926 6391866812631662029 n

 

10+1 Adj tovább! Karácsonykor főleg nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak, akik – ha nem is feltétlenül rászorulnak – de hálásak egy kis segítségért, figyelmességért. A karácsony a szeretet és az ajándékozás ünnepe, gondolj azokra is, akiknek szükségük van a segítségedre. Nem kell feltétlen pénzre gondolni, biztos van pár olyan melegebb ruhád, játékod, könyved, bármi, amit szívesen tovább adnál. Nagyon sok befogadó hely van, ahol pont elfér a számodra már feleslegessé vált tárgy, adj hát tovább Te is idén valamit!


Sokszor elég az odafigyelés és az elhatározás, és máris sokat tehetsz magadért, környezetedért. Szilágyi Domokos szavaival kívánok minden Kedves Olvasónak Békés Boldog Karácsonyt!

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”

i 47kQtKQ X2Megszületsz, felnőtté válsz, majd hozzád is leszületik egy új lélek. Mit mondanál neki, ha be kellene mutatni a Földet?

Valami ilyesmit tudnék elképzelni:

Isten hozott a Föld nevű bolygón! 

Hogy milyen hely ez ahova érkeztél? Tele van látni és felfedezni valóval, egyszóval maga a csoda, egy igazi oázis. Hol kéken ragyogó óceánok, néhol sokszínűen zöld erdők, barnás talajjal borítja a felszínét. Egyébként a Nappal, a Holddal, a Csillagokkal és a többi bolygóval együtt a Naprendszer tagja. A tudomány jelenlegi állása szerint a világűrben a Föld az egyetlen bolygó, ahol élet van, mert ez egy élhető hely. Még….Remélem az is marad! 

De ki tudja meddig, mert sajnos szétszemeteljük, kizsákmányoljuk, elpazaroljuk, nem értékeljük a természeti erőforrásainkat. Háborúzunk, öljük egymást hol szavakkal, hol tettekkel. Legyilkoljuk a gyengébbeket, megöljük, megkínozzuk az állatokat, felelőtlenül élünk napról napra. Vásárolunk mintha kötelező lenne,állandóan rohanunk, meg csak ritkán állunk. Mesterséges ízfokozókkal, tartósítószerekkel, méreganyagokkal „tápláljuk” magunkat és minderről tudomást se veszünk. Fast rendszerben élünk: fast food, fast fashion, fast kapcsolatok idejét éljük. Még….Remélem nem sokáig, mert ez így tarthatatlan és embertelen!

És Neked ezt nem kell követned! Rá fogsz jönni, hogy megéri békében, harmóniában élni és visszatalálni a természethez. Megéri jónak lenned, megéri zöldnek lenned! Sőt: nagyon nincs is más út, ha Te is ugyanezt, a csodálatos természeti kincseket rejlő Földet szeretnéd bemutatni majd a Hozzád születő léleknek! Ehhez cselekedni kell, hogy ez fennmaradjon és igen, Neked is!

20170730 165623

 Adj helyet az életedben a természetnek! 

 Állj le a pazarlással!

 Becsüld meg Földünk erőforrásait, élővilágát!

 Célszerű környezetvédelmi szempontból is megvizsgálni vásárlási szokásaidat!

 Csökkentsd ökológiai lábnyomodat!

 Dönts a környezettudatosság mellett!

„A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk, hanem az egyetlen.” 

írja Albert Schweitzer

Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te is felelősen gondolkodj, légy tudatos, és mutass példát azzal is, hogy bevezeted az egyszerű, hétköznapi praktikákat a mindennapi életedbe, mert gyermekeid, unokáid a Tőled átvett minták alapján viszik tovább saját életüket. 

"A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye,

nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.”

(Albert Einstein)

Hogyan kormányozódik életed? Mennyiben irányítja azt a véletlen, mennyiben mások, s mennyiben Te magad? Van-e célja életednek?

Érzel-e felelősséget a távolabbi környezetedért, Földünk jövőjéért?

Mennyire vagy tudatos, és mennyire környezettudatos?

Hogyan tudod legjobban felhasználni életed hátralévő éveit úgy, hogy az nemcsak Neked, hanem a közvetlen és a távoli környezetednek és Földünknek is jó legyen?

A tudatosság, főként a környezettudatosság üzeneteinek terjesztését rendkívül fontosnak érzem. Ennek egyik csatornája jelen oldalam is, mely  segít majd Neked  tudatosítani, hogy mit tehetsz önmagadért és másokért.

A tudatosság a fejben kezdődik, de a gyakorlatban is folytatni kell. Nem elég hinni, tudni, hanem tenni-tenni kell…....