bg

Ha így folytatjuk, csak pár év kell és lassan több lesz a tengerekben a műanyag hulladék, mint a hal. Pedig lehetne ellene tenni, Rajtad is múlik!

Magyarország nagy részén megfelelő a víz minősége, mégis sokan ragaszkodnak a palackozott vízhez. Amikor PET-palackra esik a választásod, és nem használnád már tovább a műanyag flakont, válj meg tőle kérlek környezetkímélő módon:

 1. Taposd szét lábbal, vagy nyomd össze kézzel, hogy a felesleges levegőt kipréselve kevesebb szállítási helyet igényeljen az üres flakon.

    1.  2.  Majd helyezd el egy szelektív műanyag hulladékgyűjtőben!

A szelektíven gyűjtött műanyag palackokat a hulladék kezzelés során  granulálják, és az így nyert félkész terméket többek között  műanyag kerti székek, virág ládák  előállításához használják fel újra.

Miért is fontos ez?

A PET palackok teljes lebomlása meghalad egy emberöltőt, a bomlási időt sok száz évre becsülik tudósok, szakértők. A nem megfelelő hulladékkezelés eredményeképp  a műanyagok bomlásuk alatt mérgezik a vizeket, a talajt, a növény- és állatvilágot.  A hulladékok legelterjedtebb  természetes befogadója a talaj és a víz. A nem megfelelően kezelt hulladékok és azok bomlástermékei a csapadékvíz hatására beszivárog a talajba, ennek következtében szennyeződik a talaj felszíne és a talajvíz, melynek  áramlása révén sajnos nagyobb vízbázisokat is veszélyeztet. A felszíni vizek szennyeződésén és nem túl vonzó látványán túl létezik egy súlyosabb probléma: az apróra bomlott műanyagdarabokat egyes élőlények nem tudják megkülönböztetni táplálékuktól és miután bejut a szervezetükbe a műanyag hulladék  pusztulást, súlyos károsodást okoz nekik. Ha ez nem lenne elég szörnyű önmagában, akkor gondolj kérlek bele a tápláléklánc körforgásába, mert sokszor visszajut ez a tányérodra is…Kerüld hát a műanyag csomagolásokat és részesítsd előnyben a természetes és  könnyen újrahasznosítható alapanyagokat, mert tehetsz  ellene Te is!!!

„Hallom és elfelejtem,

látom és emlékezem,

cselekszem  és megértem”

ZEN közmondás

Környezettudatosan gondolkodva a mindennapi tevékenységeket illetőn, aktívan hozzájárulhatsz Te is a természeti erőforrások felhasználásának csökkentéséhez. Az otthonodban folytatott környezetbarát életmódhoz csupán csak odafigyelésed, szokásod megváltoztatása szükséges:  okosan használni az elektromos áramot és víztakarékosan élni nem csak a környezetünket óvja, de kiadásaidat is jelentősen csökkenthetik. 

Ha csak egy kicsit is jobban odafigyelsz arra, hogy hogyan használod naponta a vizet, máris közelebb kerülsz a megoldáshoz. Helyesen cselekszel, ha többször zuhanyozol a teli kádban való pancsolás helyett, továbbá az sem árt, ha fogmosás közben elzárod a csapot. Ennek eredménye akár tengernyi tiszta víz is lehet, ha erre mindannyian odafigyelünk.

 

 

 Az elektromos készülékek készenléti üzemmódban majdnem annyi energiát használnak, mint működés közben. Még az energiatakarékos készülékek is sokat fogyasztanak standby üzemmódban.

Miért fizetnél a fel nem használt energiáért?

Felesleges pazarlás elkerülésére legjobb megoldás, ha kihúzol a konnektorból minden olyan fogyasztót, amit nem használsz.

 

 

Kapcsold le a világítást azokban a helységekben, ahol nem tartózkodik senki! Ha pedig világítás, érdemes tudni, hogy a hagyományos izzók nagyrészt hőt termelnek és csak kis mértékben hasznosítják a villamos energiát fény előállítására, azaz kevésbé hatékonyak. Szerencsére léteznek ma már olyan kompakt fénycsövek, halogén izzók, vagy LED fényforrások, melyek a befektetett energia legnagyobb részét hasznosítják, ezzel kevésbé szennyezik környezetünket. Élettartamuk is sokszorosa a hagyományos izzókénak, ezáltal gazdaságosabbak is. 

Jó, ha tisztában vagy a környezetbarát közlekedés szabályaival is, és nem ülsz minden áron volán mögé, csak ha az valóban elengedhetetlen. Persze nem lehet senkit arra ösztönözni, főleg nem a mai rohanó világunkban, hogy hagyja el az autóját,mert valljuk be, az egy jó dolog és óriási segítség sok esetben. Inkább az ész nélküli autózás kerülésére, és az egyéb, az alternatív közlekedési módok használatára hívnám fel a figyelmed. Nemcsak, hogy környezetszennyező gépkocsival közlekedni, hanem kifejezetten drága dolog is. A forgalmi dugók következtében és a parkolóhelyek keresése közben óhatatlanul fellépő stressz faktort ne is említsem. Az emberi tevékenységből származó széndioxid kibocsátás mintegy 20-25 %-a közlekedési, elsősorban közúti eredetű. Ha megetheted ne járulj hozzá, hogy ez az arány még magasabb legyen, hanem ha módodban áll, gyarapítsd inkább Te is a kerékpárral közlekedők táborát! 

A környezetbarát életvitel azt jelenti, hogy a mindennapi szokás megváltoztatásával megőrizzük a természeti kincsünket, erőforrásainkat, amennyire az tőlünk telik. Minden környezettudatos személy, ha energiatakarékos eszközökkel szereli fel a lakását, odafigyel és nem pazarolja a vizet,  lekapcsolja a felesleges világítást és még gyalogosan vagy kerékpárral is közlekedik, ha teheti a mindennapi autóhasználat helyett, akkor jelentősen hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és pénztárcájának megkíméléséhez is.