bg

Kalocsai lányként és az egészséges életmód megszállottjaként kötelességemnek érzem, hogy pár sort szenteljek a világhírű kalocsai paprikában is megtalálható gyógyerőnek: a kapszaicinnak.

A kapszaicin tulajdonképpen egy alkaloid, amitől csípősnek érzed a paprikát. Ha szereted a csípős ízt, mázlid van, de ha nem akkor is rábeszélnélek, hogy fogyassz csípős paprikát, mert számtalan jótékony hatással bír szervezetedre:

  • hozzájárul a vérnyomás szabályozásához,
    • blokkolja a  fájdalomérzékelő idegeket, így jó hatásfokkal lehet vele enyhíteni a fájdalmat,
  • migrén kezelésére kedvező hatással bír,
  • enyhítheti az ideg, izom és ízületi fájdalmakat,
  • segíti az emésztőnedvek termelődését, védi a gyomor nyálkahártyáját.

Ha semmiképp nem tudsz megbirkózni az erős ízzel, akkor más formában is beviheted panasz esetén a kapszaicint, ugyanis léteznek már kapszaicin tartalmú kenőcsök is, melyek használatával enyhülhet a hátfájás, valamint előnyös a reumás ízületi gyulladásra és pszoriázisra  is.

A kapszaicin nemcsak a gyógyításban, főként a prevencióban, hanem a szépségápolásban is remekel. Gyulladáscsökkentő arcpakolást is készíthetsz belőle, antioxidáns hatásának köszönhetően feszesíti bőrödet, célzottan jó a pattanásokra és ragyogást kölcsönöz arcodnak. Zsírégető pakolásként is bevált recept lehet főként narancsbőrös testrészekre.

Legyen szó bármilyen természetes gyógyhatásról, azért Paracelsus híres mondását sose feledd:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”

Az elfogyasztott kapszaicin mennyisége tesz tehát különbséget az értékes gyógyereje és az ártalmas mivolta között. Óvatosan hát az adagolással, mert túlzott mennyiségben esetenként gyulladást is okozhat.  

Ahhoz, hogy boldog, tudatos életet éljél, elnegedhetetlen, hogy egészséges legyél. Nem véletlen a legfőbb kincsünk az egészségünk. Sokan nem tudják  értékelni az egészséget, mert természetesnek veszik, de ha egyszer ne adj Isten  elveszti bárki is, már rögtön másként tekint rá az ember. Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani az egészséges állapotot, idő és energiabefektetésre lesz szükség. Az egészség egy dinamikus dolog, minden nap tenni kell érte, oda kell figyelni e lét stabilizálására. Ilyen módszerek többek között az egészséges táplálkozás, a mozgás, a relaxálás, a meditáció és a gyógynövények. Az elmúlt években egy-egy hetet gyógynövénytáborokban töltöttem, hogy közelebbről is megtapasztaljam azt a csodát, amit a természet rejt számunkra. Hiszem, hogy a gyógynövények szakszerű alkalmazásával számos betegség megelőzhető. 

Információk sokaságában élünk az egészséges életmód témájában is. Mégis sokak számára elérhetetlennek tűnik az egészség és a tudatos, harmonikus életszemlélet. Nem vagyok  az egészséges táplálkozás hírnöke, na nem azért, mert nem értek egyet vele és nem e szerint élnék, hanem mert nem vagyok a témában jártas szakértő. Hála Égnek sok neves szakember létezik már ezen a területen is, számtalan életmódot mutatnak be, van aki a vega, van aki paleo szerint él és így tovább... Mivel nincs megfelelő végzettségem ezen a téren, sem szakmai tapasztalatom, így ezek kapcsán nem foglalok állást, vannak bőven, akik ezt megteszik helyettem, nem gyarapítom e népes tábort. Amihez értek viszont és saját bőrömön is tapasztaltam, az a természetben fellelhető, gyógynövények, füszernövények áldásos hatása, valamint tudatosság megszállottjaként nem győzöm hangsúlyozni a prevenció fontosságát, azaz az egészségtudatos gondolkodást, egészséges életmódot. Gyakorlati tippeket hozok majd ezen a fejezeten belül, hogy miket kerüljünk mindenképp és miket részesítsünk előnybe, valamint minden általam megismert gyógynövényt is részletesen bemutatok.