bg

Hála a levendulának

Kedvencemet, a levendulát a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta. Hogy miért rá esett a választás, milyen előnyös tulajdonságai vannak a levendulának, arról regényeket tudnék írni, (lehet majd fogok is), de most egyelőre csak röviden és tömören: A levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzuk.

lavender 1490788 960 720Hogy mire használom szinte mindennap?
Például ha valaki felbosszant, ha nem tudok aludni, ha stresszes vagyok, ha rám tör a szomorúság vagy ha béna vagyok és megégetem magam, mint pl. tegnap este is a vasalóval. A legjobb nyugtató és antidepresszáns szerem a kedvenc levendula olajom. De csak esténként, lefekvés előtt, természetesen egy pohár vörösbor társaságában. És garantált a mély alvásom.

Hogy hogyan használom?
Égési sebre (szerencsére ritkán van ilyenem) a terápiás tisztaságú levendula illóolajból 1 cseppet tisztán elkenek.

Ha nem egy pohár vörösborral, akkor levendula gyógyteával zárom a napom a nyugalmamért. Kb. 3 teáskanál szárított levendulát leforrázok, 10 percig állni hagyom és már iszom is, egy kevéske mézzel. Mindezt a levendula fürdőmben fogyasztom el, amit pár csepp levendulaolajból készítek el, és persze figyelek arra, hogy az olaj egyenletesen oszoljon el a forró fürdőmben, ne csak a víz felszínén ússzon, ezért egy kis tejben előtte jól elkeverem, mielőtt a fürdővízbe önteném.

A molyok ellen pedig szárított levendulavirágot tartalmazó, apró zsákot helyezek a ruhásszekrényembe.

A megmaradt levendulából pedig házi szappant készítek saját célra, hogy teljesen nyugalomban élhessem a napjaimat. És élem is..... hála a levendulának!