bg

A fenntartható divat népszerűségét bizonyítja az is, hogy sorra jelennek meg az újabb ökomárkák. Az ökodivatirányzat hála Égnek hazánkat is elérte, melynek célja, hogy öltözékünkből is száműzzük az adalékanyagokban gazdag ruhákat. Az ökodivat iránti igényt egyre többen ismerik fel, a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb a divat világában, melynek eredményeképpen manapság már számos környezettudatos divattervező készít ökokollekciót.  Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: a Levi’s, a C&A, H&M és persze az örök kedvencem is: a Green Culture Mozaik kollekciója.

i sWsWwg8 X2A felelős textilgyártók, tervezők elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellett, oly módon hogy a gyártás folyamatai során természetes és/vagy újrahasznosított anyagokat  használnak. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú textíliák helyett környezetbarát, tartós használatra alkalmas ruhák kerülnek a forgalomba. 

Mit tegyél, mit vegyél, ha ökuruhát szeretnél vásárolni?

Elsőként érdemes figyelned az ökocímkére, mely a vásárló számára tulajdonképp egy garancia, a gyártó részére pe

dig egy egységes mértékrendszer. Egyik legismertebb, főként textil termékekre vonatkozik az Öko-Tex szabvány, mely elsősorban humánökológiai szempontok szerint összeállított tanúsítási rendszer. A Green Culture ruhakészítményei is többnyire az Öko-Tex által tanúsítottak, de ez még nem minden. A Mozaik ruhák ettől jóval többet tudnak, ugyanis nemcsak környezetbarátak, helytakarékosak, praktikusak, költséghatékonyak, divatosak, hanem a tervezés-gyártás során az anyaghasználat minimalizálására is törekedtek a tervezők.

 

A Mozaik ruha elnevezésű márka egy fő alapruhára  épül, mely kiegészítőkkel kombinálva lehetőséget nyújt, hogy egyéniségednek és ízlésednek megfelelően kombináld az alapruhaszettet. Számtalan alapruhához, számtalan kiegészítő létezik, csak rajtad múlik, hogy mit mivel párosítasz össze, csupán pár mozdulattal a hivatalos viseletből esti, alkalmi  koktélruhát variálhatsz magadnak.  Egyetlen darab Mozaikruha 10 kiegészítővel helyettesíthet 13-15 ruhát, ezáltal 40 méter textilt spórolható meg a ruha élettartama alatt. Határ a variálásban a csillagos Ég, ellenben az árban ez nem igaz, ugyanis a Mozaik ruhák sokunk számára megfizethetőek, elérhetőek. A Mozaik ruha tárolása kis helyen elfér, köszönhetően az egyes kiegészítőknek, ezáltal utazásra is ideális, mert nem foglal sok helyet a bőröndben sem.

A fogyasztók egyre inkább előtérbe helyezik a környezettudatosság szempontjait szerte a világon. Ökológiailag megfelelő szöveteket, csökkentett károsanyag-kibocsátást, természetközeli források felhasználását várják el a szolgáltatóktól, akik ha nem igazodnak ezen fontos társadalmi elváráshoz, azok a jövőben háttérbe szorulhatnak a fogyasztói piacon. Bízzunk benne, egymást ösztönzik majd a nagy gyártó és tervező cégek, mert újítani, modernizálni a textilipar területén is van bőven lehetőség!

Sokan a mennyiségi vásárlók közé tartoznak, azaz minél többet, minél olcsóbban. Így voltam ezzel én is...de csak voltam!

Nem figyeltem oda, hogy egy termék milyen összetevőket tartalmaz, legyen szó akár kozmetikumról, akár ruháról. Szempont nálam csak az volt, hogy minél több "holmim" legyen. Annak sem voltam tudatában, hogy egyes termékek méreganyagot juttatnak a szervezetembe, mivel bőrömmel érintkeznek, így lassabban, de bejutottak és kifejtették hatásukat. Nemcsak a táplálkozáson keresztül tudod befolyásolni egészségedet, hanem az érintkezésen át is, azaz bőrödön keresztül. Nem mindegy tehát,hogy milyen ruhát viselsz és az sem, hogy mit kensz magadra! A fenntarthatóság egyre inkább terjed a divatban is. Ezt jól bizonyítja az is, hogy egyre több tervező, gyártó, stylist foglalkozik már  környezetbarát ruhákkal, segítenek ezzel a fogyasztóknak felelősségteljesen dönteni divat kérdésekben, szem előtt tartva olyan társadalmi értéket, mint a környezetvédelem. 

Mitől öko az öko ruha?

Az ökoruhák előállítása környezetre ártalmas segédanyagok és színezékek felhasználása nélkül történik, viselésük komfortosabb érzést biztosít A mesterséges színezékektől mentes, természetes előállítási technológia újabb lépés az egészséges életmódhoz vezető úton. 

 

Természetes alapanyagú kozmetikumok

A háztartásunkban használatos tisztítószerek és kozmetikai szerek használata során számtalan káros anyaggal érintkezünk bőrünkön keresztül Nem kell nekem hinni, hanem próbáld ki kérlek és higgy a saját tapasztalataidnak. Az általad elkészített termékek összetevőit leellenőrizheted, melyekhez hasznos tippeket, mindennapi általam kipróbált és bevált praktikákat osztok majd meg Veled. Bemutatom, hogyan készítek öblítőt, mosószert, tisztítószereket és kozmetikumokat. Szó lesz ezen Fejezet keretén belül a szódabikarbóna, a citrom és az almaecet előnyös tulajdonságairól. 

Illatos tusfürdők helyett én egy ideje már a gyógyszertárban kapható, 100%-os tisztaságú aromaolajakat használok, melyek relaxálásra is tökéletesek. Magam készítem a szappanom, szájfényem, arckrémemet és így tovább. Ezeket mind megosztom majd Veled, mert szeretném, ha Te is kedvet kapnál egy-egy recept kipróbálásához. Ezek a szerek egyszerűen elkészíthetőek, hatékonyak és nem tartalmaznak mesterséges színezőanyagokat, egészségünkre káros anyagokat.