bg

Aki már járt a Green Culture gyönyörű showroomjában, Budapest legpompásabb részén, az Andrássy úton, az bizonyára találkozott már azzal a több, mint 1000 rózsafejből álló rózsaággyal, ami sok fotózás alapkellékét jelentette évek óta. A sokszínben pompázó hatalmas rózsaágyat Dr. Szabó Krisztina, a Green Culture tulajdonosa és stylistja tervezte acélból, hogy leginkább Valentin nap alkalmával a fotózáson résztvevő Hölgyek a rózsa árnyékában díszeleghessenek. Krisztina jól tudja, hogy minden nőben él az az elemi ösztön, amivel mi nők, izzítani akarjuk a férfiak nemi vágyát, és erre bizony minden lehetőséget felkutatunk és megragadunk. Ennek egyik elengedhetetlen eszköze a rózsa, ami már régen is a nők klasszikus csábító eszköze volt.

A rózsa már önmagában is képes elvarázsolni és elrepíteni egy csodálatos világba, nem hiába vált az afrodiziákum jelképévé. A rózsa dopamint szabadít fel, ami segít, hogy magunkat szebbnek és kívánatosabbnak érezzük, és ezáltal a másik fél is jobban fog vonzódni hozzánk. Krisztina minden évben szeret előrukkolni valami újdonsággal, és ez alól az idei év sem lesz kivétel. Mivel a rózsa sosem megy ki a divatból, így elővette a már létező gyönyörű rózsaágyat, és ebből egy még gyönyörűbb dekorációt alkotott meg, amit a Valentin napi fotózás során nemcsak megcsodálhatunk, hanem dekorációnk lenyűgöző kelléke lesz majd. Ez is bizonyítja, hogy Krisztina a felelős textiltervezők és stylistok táborát erősíti, mert nem megvált egy régi kellékétől, hanem újrahasznosította azt, mint ahogy teszi azt a Green Culture kollekcióival is

A rózsán kívül létezik még számos más vágykeltő hatású fűszer is, amit nem árt ismerni és otthon tartani a konyhánkban, főleg ha egy szerelmes estére készülünk. Valentin nap alkalmával pedig biztosan sokan szeretnénk majd valami finom, fűszeres étellel meglepni Szerelmünket. De, hogy ne csak főzzünk a Szerelmünknek, hanem „főzzük is meg” őket, így először kényeztessük magunkat a Green Culture szépségtanácsadók kezei alatt, majd lepjük meg magunkat és Szerelmünket egy rózsás képpel, amit Kövér Tibor a STUDIO ILGRASSO tulajdonosa és egyben kiváló fotósa készíti el.

Jelentkezz Te is Valentin Napi fotózásunkra:

https://www.facebook.com/events/121941882431268/

Mióta a divat nagyasszonya, Coco Chanel divatba hozta a befektetésnek is kiváló kis fekete alapruhát, azóta a kis fekete már a legtöbb nő szekrényének elengedhetetlen része és amit nem is szívesen száműzünk onnan. De miért is nem? Miért olyan különleges, örök darab a kis fekete?

Dr. Szabó Krisztina stylist és divatszakember erre azt válaszolta, amit Karl Otto Lagerfeldt, német divattervező is sajátjának vall:

“Senki sem alul öltözött vagy túlöltözött egy kis feketében.”

Az 1900-as évek elején Coco Chanel mutatta be a máig is örök darab, rövid, kis fekete ruháját a Vogue-ban, mely a magazin szerint minden nő ízlését kielégítette. Persze, nemcsak a szebbik nemnek okozott örömöt az elegánsan szexi kis fekete ruha…

Bár a jóslás nem tartozik ugyan Krisztina erősségei közé, annyit azért elárult, hogy valószínűsíthető, hogy a kis fekete sosem megy majd ki a divatból, így bátran bíztat minket Olvasókat arra, hogy szerezzünk be legalább egy alapdarabot, márha eddig ezt nem tettük volna meg. Bármilyen eseményre felvehető, praktikus, sokoldalú és nem utolsósorban megfizethető áron hozzájuthatunk.

Aki egy kicsit is követi a trendeket, az láthatja, hogy ma már a legtöbb divatház szezononként előrukkol egy újszerű kis feketével. Dr. Szabó Krisztina is így tett, évről évre újdonságokkal lepi meg követőit. A legújabb meglepetése a Mozaik kollekciója, mely ötvözi Coco Chanel kis feketéjét és Krisztina ökodivat iránti elkötelezettségét.

De mi is ez a Mozaik kollekció?

Kezdjük az alapoktól, azaz az alapruhátólJ Mert a Mozaik koncepciója erre a kis fekete alapruhára épül, melyet belülről patentmegoldással láttak el a ruhakészítők, ezzel biztosítva a különböző kiegészítőkkel való kombinálás lehetőségét. Ebből következik, hogy a kiegészítőket is patenttal ruháztak fel, de nyugodjunk meg, mert ebből a környezetünk semmit nem fog látni, ugyanis a kis patentok belül helyezkednek el. Ezzel biztosított, hogy ízlésünk szerint, alkalomhoz igazodva, naponta akár többször, pár mozdulattal magunknak cserélhetjük az egyes kiegészítőket az alapruhánkhoz igazítva. Egyetlen fekete ruhából könnyen felöltözhetünk 13-féleképpen, pillanatok alatt az üzleti stílusunkat klasszikusan elegánssá tudjuk alakítani egyéniségünknek és ízlésünknek megfelelően. Rajtunk, fogyasztókon múlik, hogy mit mivel párosítunk össze. Hála a Mozaik megalkotóinak, ma már számtalan kombinációs lehetőség közül választhatunk a kiegészítők között, a kínálat pedig egyre inkább csak bővül.

Kortól, testalkattól függetlenül a kis fekete Mozaik alapruhában a nők jogosan érezhetik úgy, hogy a ruha széppé és elbűvölővé teszi őket. Dr. Szabó Krisztina szerint a fekete szín, mint az elegancia színe, mindenkinek jól áll, és minden más színnel kombinálható. A stylist szerint azonban a legszebb szín mégis egyéniségünkhöz mérten más és más, mindig az, ami jól áll nekünk. Divattanácsadásai során Krisztina azt szokta ajánlani, hogy eleinte próbáljunk meg csak egy-vagy két színnel próbálkozni a kiegészítők tekintetében a saját adottságainknak megfelelően. Tudnunk kell, hogy milyen típusok vagyunk, mi áll jól nekünk, milyen színben mit tükrözünk magunkról, mert bizony ennek is megvan a maga pszichológiája. A tervezők a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vették és pontos számításokat végeztek, mely szerint egyetlen darab Mozaikruha pár db kiegészítővel helyettesíthet 13 ruhát, ezzel 40 méter textilt spórolható meg a ruha élettartama alatt. Máris egy újabb előnye mutatkozik meg a Mozaiknak, ugyanis helyet takaríthatunk meg szekrényünkben, és mint láthatjuk, nem is keveset, ugyanis egyetlen akasztón elfér egy teljes kollekció, nem kell 13 fogas. Pontosítok, mert hát hogyne kellene, hiszen nők vagyunk, csak hát akaszthatunk majd ezek helyére más darabot. Ha már helytakarékosság, érdemes az utazásainkra is gondolni, ugyanis a Mozaik kollekció kis helyet igényel a bőröndünkben is, ellenben felöltöztet minket akár egész hétre is. Krisztináról elmondhatni, hogy Ő is a felelős textilgyártók, tervezők sorát bővíti, akik elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellet. Mozaik esetében ez úgy nyilvánul meg, hogy a textilek ésszerű felhasználását követik a tervezők, ezzel jót téve a környezetünknek, mert a textilipar környezetszennyező tevékenységét csökkentik a minimális anyaghasználat által. Krisztina oly annyira szívén viseli a környezetvédelem ügyét, hogy a lehetséges öko megoldásokat a kollekciói megálmodása során még inkább fokozta. Mert ez még bizony nem minden…

De hogyan lehet ezt tovább fokozni?

 

Igaz a mondás, hogy egy tervező akkor alkot nagyot, ha szabadjára engedi fantáziáját és bátran mer alkotni valami újat, valami olyat, ami sokunknak érdeke. A minimális anyaghasználaton felül a kiegészítőket korábbi, már használt textilekből készítik, szaknyelven újrahasznosítják azokat a feleslegessé vált textildarabokat, melyek sorsa a konténerben végződött volna. Újrahasznosított anyag viselésével hozzájárulhatunk mi fogyasztók is, hogy egy textil minél több ideig benn maradjon az életciklus folyamatban és ne a környezetet terhelje, hanem hasznunkra legyen. Tegyünk hát így, tegyünk mi is a környezetünk érdekében azáltal is, hogy oda figyelünk az öltözködési szokásainkra. A környezetvédelemnek és a divatnak nem kell különválnia, sőt! A Mozaik kollekció egy remek példa arra, hogy attól hogy valami környezettudatos még lehet divatos is, nagyon is!

A fenntartható divat népszerűségét bizonyítja az is, hogy sorra jelennek meg az újabb ökomárkák. Az ökodivatirányzat hála Égnek hazánkat is elérte, melynek célja, hogy öltözékünkből is száműzzük az adalékanyagokban gazdag ruhákat. Az ökodivat iránti igényt egyre többen ismerik fel, a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb a divat világában, melynek eredményeképpen manapság már számos környezettudatos divattervező készít ökokollekciót.  Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: a Levi’s, a C&A, H&M és persze az örök kedvencem is: a Green Culture Mozaik kollekciója.

A felelős textilgyártók, tervezők elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellett, oly módon hogy a gyártás folyamatai során természetes és/vagy újrahasznosított anyagokat  használnak. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú textíliák helyett környezetbarát, tartós használatra alkalmas ruhák kerülnek a forgalomba. 

Mit tegyél, mit vegyél, ha ökuruhát szeretnél vásárolni?

Elsőként érdemes figyelned az ökocímkére, mely a vásárló számára tulajdonképp egy garancia, a gyártó részére pe

dig egy egységes mértékrendszer. Egyik legismertebb, főként textil termékekre vonatkozik az Öko-Tex szabvány, mely elsősorban humánökológiai szempontok szerint összeállított tanúsítási rendszer. A Green Culture ruhakészítményei is többnyire az Öko-Tex által tanúsítottak, de ez még nem minden. A Mozaik ruhák ettől jóval többet tudnak, ugyanis nemcsak környezetbarátak, helytakarékosak, praktikusak, költséghatékonyak, divatosak, hanem a tervezés-gyártás során az anyaghasználat minimalizálására is törekedtek a tervezők.

 

A Mozaik ruha elnevezésű márka egy fő alapruhára  épül, mely kiegészítőkkel kombinálva lehetőséget nyújt, hogy egyéniségednek és ízlésednek megfelelően kombináld az alapruhaszettet. Számtalan alapruhához, számtalan kiegészítő létezik, csak rajtad múlik, hogy mit mivel párosítasz össze, csupán pár mozdulattal a hivatalos viseletből esti, alkalmi  koktélruhát variálhatsz magadnak.  Egyetlen darab Mozaikruha 10 kiegészítővel helyettesíthet 13-15 ruhát, ezáltal 40 méter textilt spórolható meg a ruha élettartama alatt. Határ a variálásban a csillagos Ég, ellenben az árban ez nem igaz, ugyanis a Mozaik ruhák sokunk számára megfizethetőek, elérhetőek. A Mozaik ruha tárolása kis helyen elfér, köszönhetően az egyes kiegészítőknek, ezáltal utazásra is ideális, mert nem foglal sok helyet a bőröndben sem.

A fogyasztók egyre inkább előtérbe helyezik a környezettudatosság szempontjait szerte a világon. Ökológiailag megfelelő szöveteket, csökkentett károsanyag-kibocsátást, természetközeli források felhasználását várják el a szolgáltatóktól, akik ha nem igazodnak ezen fontos társadalmi elváráshoz, azok a jövőben háttérbe szorulhatnak a fogyasztói piacon. Bízzunk benne, egymást ösztönzik majd a nagy gyártó és tervező cégek, mert újítani, modernizálni a textilipar területén is van bőven lehetőség!

Sokan a mennyiségi vásárlók közé tartoznak, azaz minél többet, minél olcsóbban. Így voltam ezzel én is...de csak voltam!

Nem figyeltem oda, hogy egy termék milyen összetevőket tartalmaz, legyen szó akár kozmetikumról, akár ruháról. Szempont nálam csak az volt, hogy minél több "holmim" legyen. Annak sem voltam tudatában, hogy egyes termékek méreganyagot juttatnak a szervezetembe, mivel bőrömmel érintkeznek, így lassabban, de bejutottak és kifejtették hatásukat. Nemcsak a táplálkozáson keresztül tudod befolyásolni egészségedet, hanem az érintkezésen át is, azaz bőrödön keresztül. Nem mindegy tehát,hogy milyen ruhát viselsz és az sem, hogy mit kensz magadra! A fenntarthatóság egyre inkább terjed a divatban is. Ezt jól bizonyítja az is, hogy egyre több tervező, gyártó, stylist foglalkozik már  környezetbarát ruhákkal, segítenek ezzel a fogyasztóknak felelősségteljesen dönteni divat kérdésekben, szem előtt tartva olyan társadalmi értéket, mint a környezetvédelem. 

Mitől öko az öko ruha?

Az ökoruhák előállítása környezetre ártalmas segédanyagok és színezékek felhasználása nélkül történik, viselésük komfortosabb érzést biztosít A mesterséges színezékektől mentes, természetes előállítási technológia újabb lépés az egészséges életmódhoz vezető úton. 

 

Természetes alapanyagú kozmetikumok

A háztartásunkban használatos tisztítószerek és kozmetikai szerek használata során számtalan káros anyaggal érintkezünk bőrünkön keresztül Nem kell nekem hinni, hanem próbáld ki kérlek és higgy a saját tapasztalataidnak. Az általad elkészített termékek összetevőit leellenőrizheted, melyekhez hasznos tippeket, mindennapi általam kipróbált és bevált praktikákat osztok majd meg Veled. Bemutatom, hogyan készítek öblítőt, mosószert, tisztítószereket és kozmetikumokat. Szó lesz ezen Fejezet keretén belül a szódabikarbóna, a citrom és az almaecet előnyös tulajdonságairól. 

Illatos tusfürdők helyett én egy ideje már a gyógyszertárban kapható, 100%-os tisztaságú aromaolajakat használok, melyek relaxálásra is tökéletesek. Magam készítem a szappanom, szájfényem, arckrémemet és így tovább. Ezeket mind megosztom majd Veled, mert szeretném, ha Te is kedvet kapnál egy-egy recept kipróbálásához. Ezek a szerek egyszerűen elkészíthetőek, hatékonyak és nem tartalmaznak mesterséges színezőanyagokat, egészségünkre káros anyagokat.