bg

Nehéz egy világjárványról pozitívan írni, még nehezebb a kimenetelét megjósolni, én azért mégis megpróbálom.

Canva Smiling Woman Wearing a Leaf Crown 1

Számtalan írás született már arról, hogy a koronavírusnak a kevésbé szennyezett környezet lehet az egyetlen haszna. Én azért találtam mást is és csak reménykedem benne, hogy ez nemcsak lehetséges, hanem valóban egy zöldebb, emberibb, tudatosabb jövő elé nézünk.

Hiszen az emberiség mára akkora tudást halmozott fel, olyan erőkkel és lehetőségekkel rendelkezik, amelyek ugyan képessé tehetik saját maga és környezete elpusztítására is, de ugyanúgy megvan az esély egy, a mainál jóval gazdagabb és emberségesebb világ megteremtésére is. Ehhez persze egy óriási szemléletváltás szükségeltetik, mert a Föld nem most üzent először. Eddig süket fülekre talált, pedig eddig is nagy árat fizettünk a nemtörődömségünk miatt. Gondoljunk vizeink állapotára, az árvizekre, a szennyezett talajvizeinkre, az egyre növekvő számban már kipusztult és a kihalóban lévő fajokra, a hulladékhegyekre, vízi szemétszigetekre, az olvadozó gleccserekre, a felborult évszakokra. Népünk kedvezőtlen egészségügyi állapotának alakulásáért is nagymértékben a szennyezett környezet tehető felelőssé, hiszen egy beteg ökoszisztémában nem lehet egészséges maradni.

A mostani drasztikus üzenet pedig olyan mint egy inga, ami ha nagyon kileng egy oldalra, akkor bizony nagyon átbillen a másikra is, mielőtt beállna az egyensúly.

Az biztos, hogy ez a vírus már elérte azt, amit számos direktíváknak, nemzetközi egyezményeknek sem sikerült és amit mi emberek képtelenek voltunk: lelassítani és visszavenni.

És ő érte el azt is, ami a NASA műholdképein már látszik, hogy tisztább a levegő.

Neki köszönhető az is, hogy sokunk figyelme most a legfontosabb kincsünk, az egészségünk felé fordul. Ameddig természetesnek vettük az egészséget, nem értékeltük azt. Sajnálatos, hogy egy világjárvány kell ahhoz, hogy rájöjjünk, mi is az igazi érték. De legalább ráébredtünk erre is.

Szemétszigetek vizeken, hulladékhegyek szárazföldön, szmog a levegőben. Ez is jól mutatja, hogy hiányzott a felelősségérzet sokunkból (tisztelet a kivételnek) környezetünk iránt és nem tiszteltük a természetet sem.

Felgyorsult minden. Fast fashion, Fast food és Fast kapcsolatok idejét éltük. Felhalmoztuk a legújabb bóvlikat, olcsóbb utánzatokat, majd egyszeri használatukat követően gyorsan meg is váltunk tőlük, ezzel a hulladékgazdálkodás nem túl etikus szereplőivé is váltunk. Gyors ételekkel „tápláltuk” szervezetünket és pillanatok alatt vetettünk véget egy-egy régóta működő kapcsolatnak is. Ha valami nem működött kidobtuk, ha valakivel nézeteltérésünk volt, eldobtuk maguntól, ahelyett, hogy megpróbáltuk volna a nem működő dolgokat megbeszélni és azt kijavítani. Felszínes világban éltünk, ahol remekül tudtuk értékelni a külsőségeket, de a belső értékeket már kevésbé. Tapostunk és az sem számított, ha ezzel átgázoltunk másokon. A Család fogalma, már rég mást jelentett. Egy világjárványnak kellett jönnie, hogy rájöjjünk mennyire fontos is a Család és milyen jó felelősen és szeretetben élni egymás mellett és hogy ne dobjuk el az értékes és működő kapcsolatokat sem és hogy rájöjjünk arra is, hogy bizony a külső csillogás-villogás sem minden. Most átértékeljük, hogy valóban mi számít értéknek.

A fenyegető vírus kellett ahhoz is, hogy jobban odafigyeljünk arra, milyen tápanyagokkal érdemes táplálni szervezetünket.

Pazaroltunk, habzsoltunk. Azt gondoltuk, hogy ha pénzünk van, mindenünk van. Hogy mindent megvehetünk, hogy mindenhova eljuthatunk. A vírus kellett ehhez is, hogy észbe kapjunk és felébredjünk, hogy okosabban gazdálkodjunk javainkkal. Biztosan sokan leszünk, akik egy ideig a hazai táj szépségét fedezzük fel és nem szívesen utazunk világgá. Így majd megismerjük saját országunk csodálatos élővilágát, természeti szépségeit és bízom benne, hogy azáltal, hogy megismerjük, jobban is becsüljük majd és vigyázni fogunk rá. Abban is bízom, hogy eszünk ágába se lesz majd a reklámvilág csapdájába esni és engedni a különböző marketingfogásoknak, csábításoknak, hisz sokszor mellőzhető az, amit csak a különböző akciók miatt a kosarunkba teszünk. Reménykedni tudok abban is, hogy minél többen leszünk, akik előtérbe helyezzük majd a hazai termelők által készített minőségi termékeket és nem a Föld másik feléről szerezzük be dolgainkat. Minőségi vásárlókká válhatunk a mennyiségi helyett.

Félreértések elkerülése végett én nem a modern technika ellen vagyok, mert azt gondolom, hogy rengeteget köszönhetünk a hihetetlen gyors ütemben fejlődőképes tudománynak. Nem gondolom azt sem, hogy mindenkinek puritán módon kellene élnie. De a felesleges pazarlásban, a mohóságban és a mértékek eltolódásában óriási problémát látok, mert az kibillent, mint az inga. De mikor az újra helyreáll, akkor keressük majd a lehetőségeket, hogy hogy tudnánk fenntarthatóan élni, mert hiszem, hogy sem a tudománynak, sem a divatnak, sem az utazási szokásainknak nem kell a környezetvédelemtől különválnia. Személyiségünket, gondolkodásunkat, cselekedeteinket nagymértékben befolyásolják értékítéleteink Értékítéleteinket megváltoztatni nem egyszerű, de a mostani helyzetnek mintha sikerülne. És nem is lehet ez máshogy, mert Vízöntő korszakban élünk, ahol az ént felváltotta a mi. Aminek eljött az ideje, az a közösségek, az összefogás, a szeretet ereje és az a soha nem tapasztalt együttműködésé, amit most lehet látni. A vírus menni fog, de ha mi maradni akarunk, akkor próbáljunk meg végre a moho helyett homo sapiensként élni, különben takarodhatunk.

Útmutatásul sose felejtsük Gandhi szavait:

„A Föld eleget terem ahhoz, hogy kielégítse minden ember szükségletét, ám nem minden ember mohóságát.”

Az Európai Bizottság  2010-ben megalapította az Európa Zöld Fővárosa (European Green Capital) címet, melynek értelmében minden évben olyan európai városnak ítélik oda a címet, amely különleges erőfeszítéseket tett a környezetvédelem érdekében. Az idei évben a holland Nijmegen városa érdemelte ki a dicsőséggel járó címet, 2017-ben a németországi Essen városa nyerte el az Európa zöld fővárosa címet, váltotta ezzel a számomra példaértékű Ljubljanát.És már azt is tudni, hogy a norvég Oslo lesz jövőre  Európa Zöld Fővárosa.

"If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money"

(Janez Potočnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, 2013)

Akkor időrendben visszafelé...

Mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2019-re?

oslo 2237289 960 720A norvég főváros az Oslo-fjord északi végénél fekszik. A közigazgatási területén belül körülbelül 40 sziget és 343 tó található, melyek közül több is fontos forrása a város ivóvizének. Oslo nagy területét nemcsak a kékes-vizes élőhelyek alkotják, hanem az érintetlen hegyvidéki tájak, a zöldes erdők, dombok, parkok is színesítik. A norvég főváros  átfogó szemléletű programjával nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet. Az észak-európai főváros már eddig is példamutató erőfeszítéseket tett az autós közlekedés visszaszorítása érdekében, a jövőben még további intézkedéseket tervez megvalósítani a zöldebb közlekedés, a tiszta levegő érdekében. Oslo városának további zöldstratégiai célja a biodiverzitás megőrzése és az egészségügyi fejlesztések.Tél végén, tavasz elején érdemes a fény otthonának országába látogatni, ugyanis ilyenkor, a városiasabb részeken vad jávorszarvasokat is lehet látni. 

Hol is található Nijmegen és mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2018-ra?

Nijmegen egy növekvő város, több mint 170 000 lakossal Hollandia egyik legrégebbi települése, ami a Waal folyó  partján, egy morénahalom lábánál terül el, egész közel Németországhoz, dombos környezetben, gazdag természeti élővilággal. Mára a holland város dinamikusan fejlődik, köszönhetően az egyre növekvő népességének, a folyamatos városfejlesztéseknek, a környezetbarát és innovatív beruházásoknak. Szerencsésnek mondhatják magukat Nijmegen lakói, hogy gyönyörű városi parkok, nagy zöldfelületek, sok szép zöld fák és bokrok közt élhetnek, hiszen 92m2 zöldterület jut egy városlakóra. Ha valaki pedig ettől is több zöldre vágyik, könnyen ellátogathat Nijmegen és Arnhem, között található,  1.700 hektáron elterülő Lingezegen Parkba. A zöld fővárosi cím elnyerése bár nagy dicsőség a Hollandoknak, ugyanakkor számos kötelezettséggel is jár. A holland város Európai Zöld Fővárosi stratégiájának egyik legfontosabb célkitűzése hogy Nijmegen egy élhető, egy egészséges és virágzó várossá válhasson. Ehhez feltétlenül szükséges a helyi polgárok és a vállalkozók, az érdekelt fele bevonása a lehető legnagyobb mértékben megvalósulhasson, mert közös összefogás kell ahhoz, hogy az egyik legnagyobb célját elérhesse a város, miszerint Nijmegen 2045-re energia semleges várossá, fosszilis tüzelőanyagoktól teljesen független várossá válhasson. A lakosság részvételére a városvezetés az energetikai projektek tervezése és megvalósulás során is számított, ami a jövőben sem fog változni. Az első szélmalom park telepítésekor például az önkormányzatnak szüksége volt a magánpártok támogatására is, mert segítségükkel több ezer helyi lakost ösztönöztek, hogy invesztáljanak szélturbina részvények vásárlásába.  Ezzel létre is jött 2016-ban a „Windpark Nijmegen-Betuwe”park négy szélmalommal, ami több mint 7000 háztartást lát el megújuló energiaforrás hasznosítása által. A városfejlesztési tervek közt az is szerepel, hogy a 2010-2020 közötti időszakra egy új városrész kerüljön kiépítésre a Waal folyó partján, a régi kikötő helyén. Hollandia valamennyi városára igaz, hogy egyre többen nyergelnek át kerékpárra, ami fontos a környezetvédelem szempontjából. Nem csoda hát, hogy a tavaly előtti évben Nijmegen nyerte el a legjobb kerékpáros városának járó díjat Hollandiában. Nemcsak a minőségi, városi kerékpárutak miatt, hanem a kerékpáros közlekedésfejlesztési törekvések miatt is jó példa lehet a magyar városvezetőknek is, hogy hogyan kell a helyi vállalkozásokat lelkesíteni a kerékpáros közlekedésfejlesztéssel kapcsolatosan.  Az idei évben számos különféle rendezvény házigazdája lesz a város, helyi és nemzetközi közönségnek szóló, szakmai, reprezentatív és kulturális programokkal várják a lelkes érdeklődőket.  A város a "Zöld kapcsolatok" nevű kampányt is bevezette, hogy növelje a polgári részvétel arányát a zöld és kék infrastruktúra és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos projektek fejlesztésében.

A 2017. évi nyertes: Essen

essen 82672 340Az Észak-Rajna tartományban található Essen korábbi szénbányászatáról híres nehézipari városként ismert, de az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében tett aktív törekvéseknek köszönhetően mára már egy zöld városként nevezetes.  A városban sétálva hatalmas zöldfelületekkel találkozhatunk, melyek a gyönyörű látványon túl, szociális, egészségügyi, rekreációs, közérzetjavító, pszichés, ingatlanérték-növelő, természetes árnyékoló, energiaelnyelő, rezgéscsillapító, zajmérséklő, közösségteremtő szereppel is bírnak. A városban egyre több zöld parkot alakítottak ki,  ilyen pl. Essen egyik nevezetessége is, a közel 60 hektáros Grugapark, ahol egy 15 hektáros botanikus kert is található,. Ha arra járunk, feltétlen szánjunk rá időt! A zöld felületek növelésén kívül számtalan intézkedésekkel rászolgált a város, hogy méltón viselhesse a tavalyi évben Európa zöld fővárosának címét. Többek között ilyen, a városon átfolyó Emscher folyó rehabilitációja is, mely sokáig gyakorlatilag szennyvízcsatornaként működött, nem csoda hogy előbb utóbb kihalt az élővilága. De ma már köszönhetően a városvezetés elkötelezettségének, remediációs beruházások révén újra tiszta víz csurdogál a folyóban és mondhatni, hogy visszatért az élet a vízbe. A város hosszú távú céljai között szerepel a háztartási hulladék még nagyobb arányú újrahasznosítása,  a széndioxid-kibocsátás további csökkentése,  a gépkocsi-közlekedés csökkentése a kerékpáros közlekedés arányának növelésével. Ha Németország Észak Rajnai térségében járunk, ne hagyjuk ki Essen városlátogatását, ismerjük meg személyesen is a város zöld nevezetességeit jó példa gyanánt.

Na és mi a helyzet, a 2016. évi nyertessel, Ljubljanával?

ljubljana 2149704 340Számomra példaértékű, amit a szlovénok véghez vittek, már csak az okból kifolyólag is, hogy ott a zöld parkok beépítése és a fák kivágása helyett inkább növelik a zöld felületek arányát. A város vezetés elkötelezte magát a hulladék nullára csökkentése mellett is, többek között földalatti szelektív gyűjtő pontokat építettek ki. Ezzel a belvárosban nem láthatunk, se nem szagolhatunk utcai konténereket, valamint a belőlük kiáradó bűzt, helyette szép, virágos is tiszta utcákon sétálhatunk. Belvárosban nem láthatunk autókat sem, csak biogáz üzemű buszok és elektromos taxik közlekedhetnek ügyelve a városi kellemes levegőjére, ezzel együtt az ott élők egészségére is. A szlovén főváros lakói  szerencsések, ugyanis jó ivóvizük van, így kevésbé vannak ráutalva, hogy PET palackos ásványvízzel olthassák szomjukat. A teljesség igénye nélkül itt is csak pár dolgot említettem meg, hála égnek olyan közel van hazánkhoz, hogy érdemes személyesen is meggyőződni az általam leírtakról, és tanulni a jó példából és tenni azért, hogy előbb utóbb Budapest is kiérdemelje Európa Zöld Fővárosának díját.

2015: WELCOME Bristol

Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet többek közt azzal, hogy a városban kétszeresére nőtt a környezettudatos polgárok száma, akik a kerékpáros közlekedést részesítik előnyben. Bristol a közlekedés-fejlesztésre, a hatékony energiafelhasználásra és a megújuló energiaforrásokra irányuló projektjeinek, valamint a lakosságot mozgósító kommunikációs stratégiáinak köszönheti győzelmét. Az eddigi közlekedési és városfejlesztési intézkedéseknek eredményeképp javult a város levegőminősége, vélhetően ezzel az ott lakok életminősége, egészségügyi állapota is.

Bristol több, mint 400 000 fős lakosával Anglia hatodik legnépesebb városa. A Délnyugat-Anglia területén található város a kultúrának és az oktatásnak az egyik legnagyobb központja a régióban. 2015 novemberében alakított „Bristol Community Energy Fund” egy olyan alap, mely támogatja a helyi lakosokat az energiafelhasználásuk csökkentésében és egyben ösztönzi őket a tisztább, megújuló energiaforrások hasznosításán alapuló energiahasználathoz. A „Warm Up Bristol” kezdeményezés célja, hogy 2018-ig minden bristoli lakost egyenként megszólítson, házhoz menő ingyenes tanácsokat adva a környezetbarát energiafelhasználással kapcsolatban és a költségcsökkentési lehetőségekről. A projektben részt vett szakértők értékelik a helyi lakosok otthonait energetikai szempontból, tájékoztatják őket az igénybe vehető támogatásokról, és jó gyakorlattal, jó példával szolgálnak, valamint a kivitelezés során hiteles beruházókat is ajánlanak az érdeklődők részére.

Bristol a napsütéses órák számát tekintve az egyik élenjáró az angol városokhoz képest. Ezt az előnyösséget is kihasználták és az Easton Leisure Center energiaellátásáról egy 97 kW-os napelemes rendszer gondoskodik, melyet 2015-ben telepítettek a központ tetejére azzal a számítással, hogy a napelemes rendszer várhatóan annyi villamos energiát fog generálni, ami 22 háztartás energiaigényét fedezi és évente körülbelül 9000 fonttal képes csökkenteni a központ energiaszámláját.

Az angol város szén-dioxid-kibocsátása 2005 óta folyamatosan csökkent, még a gazdasági növekedés ellenére is. Bristol arra törekszik, hogy 2030-ra 17 000 új munkahelyet teremtsen a kreatív, a digitális és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású ágazatokban.

Folytatás következik...(hamarosan)

Forrás:  

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2018-nijmegen/

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2019-oslo/

http://europapont.blog.hu/2017/02/10/fekete_varosbol_zold_fovaros

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2015-bristol/

Képek forrása:

https://pixabay.com/hu/ljubljana-foly%C3%B3-szlov%C3%A9nia-h%C3%ADd-2149704/

https://pixabay.com/hu/essen-n%C3%A9metorsz%C3%A1g-f%C3%A1k-sky-clouds-82672/

https://pixabay.com/hu/oslo-norv%C3%A9gia-scandinavia-eur%C3%B3p%C3%A1ban-2237289/

https://pixabay.com/hu/f%C3%BCgg%C5%91h%C3%ADd-h%C3%ADd-clifton-felf%C3%BCggeszt%C3%A9s-2496349/

A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarló életmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie. Ha szeretnéd Te is zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet, sokat tudsz tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.

IMG 2118 Edit

  1. Készíts ajándékozási listát! Az előzetes listakészítés legyen a legelső lépés, melyben végig gondolod és leírod, hogy kit mivel lepsz meg, ezzel elkerülheted, hogy a vásárlás alkalmával engedj a kereskedők csábításának és valóban csak az kerüljön a kosárba, ami az ajándékozási  listádon szerepel!
  2. Ugye már rég elfelejtetted Te is a műanyag szatyrokat?! Legyen Nálad mindig összehajtható textiltáska, amely kiváltja a nejlonzacskók használatát, melyet már Brüsszelben is betiltottak, nem véletlenül, hiszen ezeknek sok száz év a lebomlási ideje. Sokszor élővizeinkben kötnek ki, mint hulladék. Ezt az úszó műanyagot a medúzával táplálkozó tengeri teknős élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állat halálát okozhatja. A tengerben lévő porlasztott nejlon és minden más műanyaghulladék bejut az élelmiszerláncba, így a mi testünkbe is végső soron. Miért ne tegyél ellene ha tudsz, hisz rajtad is áll!
  3. Alkoss saját kézzel Te magad is régiből valami újat meglepetésként, mert ugye az ajándékozásnak nem kellene feltétlen a pénzköltésről szólni. Nézz körül szekrényedben, biztos van pár olyan régi ruhadarab, amit már nem használnál, de kisebb átalakítással új ruhát, vagy abból textilékszert, lakásdekorációkat készíthetsz barátaidnak, családodnak!
  4. Válassz Te is minőségi, tartós terméket!  A minőség már régen nem a gazdagok luxusa. 
  5. Ne csomagold agyon az ajándékot! Díszes doboz, csomagolópapír, több sor szalag, majd mindez egy ajándéktáskába. Ugye ismerős mindez? Idén, ezek nélkül ünnepeld a karácsonyt! Ha pedig elengedhetetlen egy dekoratív csomagolás, tedd mindezt újrahasznosítható papírdobozokban, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ha jó a kézügyességed, régi cipős dobozokból és újságokból  is  gyönyörű adventi dekorációs dobozokat készíthetsz.
  6. Ugye Te sem küldesz már képeslapot, üdvözlőkártyát?! A csillogó-villogó kis színes kártyák miatt, melyek az ünnepek után úgyis a szemetesbe kerülnek, évente több ezer fát vágnak ki. E-mailen, telefonon ma már szinte mindenki elérhető és az elektronikus üdvözlőlap küldése gyorsabb, környezetbarát megoldás is, mint a postai levélfeladás.
  7. Ünnepi menühöz az alapanyagot helyi termelőtől szerezd be! A  legtöbb termék  gyártása, előállítása a fellelhető helyétől távolabb történik, így a termékek szállításához is jelentős energia szükséges. Ne támogasd ezzel Te is a környezet szennyezést, részesítsd előnyben a helyi termelőket, vásárolj helyi terméket! Azáltal hogy jót teszel a helyi gazdaságnak is, hozzájárulsz hogy egészségesebb termékeket fogyassz, mivel a helyben készült, kézműves termékek nem tartalmaznak tartósítószereket, és a szállításuk révén nem szennyezik a levegőt sem. 
  8. Az élelmiszerek mennyiségére is figyelj oda, mert ünnepkor gyakran túlzásokba es(z)ünk. Gondold át mind vásárláskor, mind az ételek készítésekor a reális mennyiséget, kerüld el a felesleges pazarlást!
  9. Ugye már neked is van ökoruhád?! Ne csak Szenteste, hanem karácsony mindkét napján, a céges karácsonyi ünnepségen és a barátokkal való karácsonyozáskor is elegánsan és egyben zölden öltöztesd fel magad és mutasd meg a legszebb ünnepkor is, hogy az eleganciának, a divatnak és a környezetvédelemnek bizony nem kell különválnia egymástól.
  10. Ugye Te is visszaváltható, gyökeres karácsonyfával ünnepled idén a karácsonyt?! A kivágott karácsonyfákat mindenképp kerüld, ezek helyett még a műfenyők is zöldebb megoldásnak bizonyulnak. Karácsonyfád dekorációjánál nézz körül, mi maradt régről, akár a nagyszülőknél is érdemes körbenézni, mert örök divat a retro.

23472923 1663419683690926 6391866812631662029 n

 

10+1 Adj tovább! Karácsonykor főleg nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak, akik – ha nem is feltétlenül rászorulnak – de hálásak egy kis segítségért, figyelmességért. A karácsony a szeretet és az ajándékozás ünnepe, gondolj azokra is, akiknek szükségük van a segítségedre. Nem kell feltétlen pénzre gondolni, biztos van pár olyan melegebb ruhád, játékod, könyved, bármi, amit szívesen tovább adnál. Nagyon sok befogadó hely van, ahol pont elfér a számodra már feleslegessé vált tárgy, adj hát tovább Te is idén valamit!


Sokszor elég az odafigyelés és az elhatározás, és máris sokat tehetsz magadért, környezetedért. Szilágyi Domokos szavaival kívánok minden Kedves Olvasónak Békés Boldog Karácsonyt!

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”

i 47kQtKQ X2Megszületsz, felnőtté válsz, majd hozzád is leszületik egy új lélek. Mit mondanál neki, ha be kellene mutatni a Földet?

Valami ilyesmit tudnék elképzelni:

Isten hozott a Föld nevű bolygón! 

Hogy milyen hely ez ahova érkeztél? Tele van látni és felfedezni valóval, egyszóval maga a csoda, egy igazi oázis. Hol kéken ragyogó óceánok, néhol sokszínűen zöld erdők, barnás talajjal borítja a felszínét. Egyébként a Nappal, a Holddal, a Csillagokkal és a többi bolygóval együtt a Naprendszer tagja. A tudomány jelenlegi állása szerint a világűrben a Föld az egyetlen bolygó, ahol élet van, mert ez egy élhető hely. Még….Remélem az is marad! 

De ki tudja meddig, mert sajnos szétszemeteljük, kizsákmányoljuk, elpazaroljuk, nem értékeljük a természeti erőforrásainkat. Háborúzunk, öljük egymást hol szavakkal, hol tettekkel. Legyilkoljuk a gyengébbeket, megöljük, megkínozzuk az állatokat, felelőtlenül élünk napról napra. Vásárolunk mintha kötelező lenne,állandóan rohanunk, meg csak ritkán állunk. Mesterséges ízfokozókkal, tartósítószerekkel, méreganyagokkal „tápláljuk” magunkat és minderről tudomást se veszünk. Fast rendszerben élünk: fast food, fast fashion, fast kapcsolatok idejét éljük. Még….Remélem nem sokáig, mert ez így tarthatatlan és embertelen!

És Neked ezt nem kell követned! Rá fogsz jönni, hogy megéri békében, harmóniában élni és visszatalálni a természethez. Megéri jónak lenned, megéri zöldnek lenned! Sőt: nagyon nincs is más út, ha Te is ugyanezt, a csodálatos természeti kincseket rejlő Földet szeretnéd bemutatni majd a Hozzád születő léleknek! Ehhez cselekedni kell, hogy ez fennmaradjon és igen, Neked is!

20170730 165623

 Adj helyet az életedben a természetnek! 

 Állj le a pazarlással!

 Becsüld meg Földünk erőforrásait, élővilágát!

 Célszerű környezetvédelmi szempontból is megvizsgálni vásárlási szokásaidat!

 Csökkentsd ökológiai lábnyomodat!

 Dönts a környezettudatosság mellett!

„A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk, hanem az egyetlen.” 

írja Albert Schweitzer

Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te is felelősen gondolkodj, légy tudatos, és mutass példát azzal is, hogy bevezeted az egyszerű, hétköznapi praktikákat a mindennapi életedbe, mert gyermekeid, unokáid a Tőled átvett minták alapján viszik tovább saját életüket. 

"A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye,

nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.”

(Albert Einstein)

Hogyan kormányozódik életed? Mennyiben irányítja azt a véletlen, mennyiben mások, s mennyiben Te magad? Van-e célja életednek?

Érzel-e felelősséget a távolabbi környezetedért, Földünk jövőjéért?

Mennyire vagy tudatos, és mennyire környezettudatos?

Hogyan tudod legjobban felhasználni életed hátralévő éveit úgy, hogy az nemcsak Neked, hanem a közvetlen és a távoli környezetednek és Földünknek is jó legyen?

A tudatosság, főként a környezettudatosság üzeneteinek terjesztését rendkívül fontosnak érzem. Ennek egyik csatornája jelen oldalam is, mely  segít majd Neked  tudatosítani, hogy mit tehetsz önmagadért és másokért.

A tudatosság a fejben kezdődik, de a gyakorlatban is folytatni kell. Nem elég hinni, tudni, hanem tenni-tenni kell…....