bg

Mai fogyasztói társadalmunkban a kereskedők a különböző akciókkal,  szemet vonzó, agyoncsomagolt termékekkel próbálnak rávenni, hogy vásárolj. Nehéz persze józannak maradni a sok kínálat közepette, ezt saját bőrömön is megtapasztaltam. Én éppen ezért magas ívben elkerülöm a nagy bevásárlóközpontokat és igyekszem nem észrevenni a "SALE" feliratot, valamint megtanultam, hogyan hat a marketing a tudatalattimra, hogyan ösztönöz arra, hogy költsek minél többet és többet.

Nálam a vásárlás már egyet jellent az előre tervezéssel, azaz listát írok, mire is van szükségem és a boltok polcain célirányosan csak azt keresem, időt és pénzt takarítva meg, nem keveset.. Ameddig ez hiányzott,  addig az impulzív jellegű vásárlási szokásom rabja voltam és nagyon nem volt jó.

Kicsit emlékezz vissza kérlek Te is, hányszor történt már meg, hogy a különböző áruházakban olyasmit is megvettél,  amire egyébként semmi szükséged nem volt és eszedbe sem jutott megvenni, csak megtetszett a csomagolása, vagy éppen akciós volt és úgy gondoltad, ezt nem hagyhatod ott.

Mit tegyél, hogy Te is tudatos vásárló legyél?

Vásárolj helyi termelőktől!

A  legtöbb termék  gyártása, előállítása a fellelhető helyétől távolabb történik, így a termékek szállításához is jelentős energia szükséges. Ne támogasd ezzel Te is a környezet szennyezést, részesítsd előnyben a helyi termelőket, vásárolj helyi terméket! Azáltal hogy jót teszel a helyi gazdaságnak is, hozzájárulsz hogy egészségesebb termékeket fogyassz, mivel a helyben készült, kézműves termékek nem tartalmaznak tartósítószereket, és a szállításuk révén nem szennyezik a levegőt sem. 

Részesítsd előnybe a bio-termékeket!

Ha élelmiszert vásárolsz, lehetőleg a friss élelmiszerek mellett add le a voksodat, mert a fagyasztott termékek előállítása és tárolása sok energiát igényel, ráadásul nem olyan a tápanyagtartalma sem a fagyasztott termékeknek, mint a frissnek. Vásárolj a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket! Részesítsd előnybe a bio-termékeket, mert a biotermelés kíméli a környezetet és egészségedet is. 

Készíts listát vásárlás előtt!

Mindennapi vásárlási szokásod során is érdemes zöldre kapcsolni. Tervezd meg előre, mit is szeretnél és valóban csak az kerüljön a szatyorba, amire szükséged van! Hisz olykor mellőzhető az, amit a kosaradba teszel, s már a vásárlási döntéseid során tudatosan megtervezheted, mi az, ami valóban nélkülözhetetlen. Ennek egy bevált és egyszerű receptje ha listát készítesz. Csak azt írd fel, amire valóban szükséged van!

Keresd a címkéket a termékeken!

Egy környezettudatosan gondolkodó személy az elektronikai eszközök (hűtőgép, mosógép, mosogatógép és szárítógép) vásárlásakor előnybe részesíti az energiatakarékos gépeket).  Keresd az energiacímkét a légkondicionálókon, sütőkön, mosógépeken, fényforrásokon, hűtőszekrényeken és mosogatógépeken és figyel oda rá, mert olyan eszközök esetében, melyeket állandó jelleggel használsz, pl. hűtőgép esetén az „A+++ ” kategóriához képest egy „B” energiaosztályú hűtő 30%-kal, egy „C” pedig 50%-kal fogyaszthat többet

Textil vásárlás  során érdemes figyelni, hogy a leendő darab rendelkezzen öko jelzéssel, mely igazolja, hogy az adott ruha az Öko-Tex 100 szabvány (Oeko-Tex® Standard)alapanyagból készült, ezáltal nem tartalmaz allergéneket és más egyéb környezetre, egészségre káros anyagokat.

A fogyasztás világában majdnem mindenért pénzt kell adni, és gondolom Neked sem mindegy, hogy mennyit, légy hát tudatos vásárló, és spórolj időt, pénzt energiát ezzel, ráadásul nem is keveset!