bg

Kapszaicin, avagy a piros aranyban rejlő természetes gyógyerő

Kalocsai lányként és az egészséges életmód megszállottjaként kötelességemnek érzem, hogy pár sort szenteljek a világhírű kalocsai paprikában is megtalálható gyógyerőnek: a kapszaicinnak.

A kapszaicin tulajdonképpen egy alkaloid, amitől csípősnek érzed a paprikát. Ha szereted a csípős ízt, mázlid van, mert számtalan jótékony hatással bír szervezetedre:

  • hozzájárul a vérnyomás szabályozásához,
    • blokkolja a  fájdalomérzékelő idegeket, így jó hatásfokkal lehet vele enyhíteni a fájdalmat,
  • migrén kezelésére kedvező hatással bír,
  • enyhítheti az ideg, izom és ízületi fájdalmakat,
  • segíti az emésztőnedvek termelődését, védi a gyomor nyálkahártyáját.

Ha semmiképp nem tudsz megbirkózni az erős ízzel, akkor más formában is beviheted panasz esetén a kapszaicint, ugyanis léteznek már kapszaicin tartalmú kenőcsök is, melyek használatával enyhülhet a hátfájás, valamint előnyös a reumás ízületi gyulladásra és pszoriázisra  is.

A kapszaicin főként a prevencióban és a szépségápolásban is remekel. Gyulladáscsökkentő arcpakolást is készíthetsz belőle, antioxidáns hatásának köszönhetően feszesíti bőrödet, célzottan jó a pattanásokra és ragyogást kölcsönöz arcodnak. Zsírégető pakolásként is bevált recept lehet főként narancsbőrös testrészekre.

Legyen szó bármilyen természetes gyógyhatásról, azért Paracelsus híres mondását sose feledd:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”

Az elfogyasztott kapszaicin mennyisége tesz tehát különbséget az értékes gyógyereje és az ártalmas mivolta között. Óvatosan hát az adagolással, mert túlzott mennyiségben esetenként gyulladást is okozhat.