bg

Diffuzer és az esszenciális olajok

Miben más a diffuzer a hagyományos párologtatótól és milyen esszenciális olajokkal érdemes használni?

Azon kívül, hogy modern és elegáns kelléke lehet otthonunknak, a diffuzer biztosítja a fertőtlenített levegőt a megfelelő esszenciális olaj használatával. Egy jó minőségű diffuzer a CPTG minősítésű esszenciális olajok aromatikus páráját kb. 20-30 négyzetméter területen elszórja, így egy nagyobb szoba levegőjének aromásítására, fertőtlenítésére ideális megoldás a hideg párásító. 

diffuzer
diffuzer

A diffuzer működési elve ellentétes a meleg párásítóéval, mert itt nem a víz felforralásával állítja elő a diffuzer a vízgőzt.

Előnyei, hogy:

  • Könnyen szállíthatóak és könnyen össze-és szétszerelhetőek.
  • Minimális karbantartást igényelnek, néha desztillált vízzel érdemes áttörölni a belső részt.
  • Folyamatosan lehet működtetni, típustól függetlenül akár 12 órán keresztül is.
  • Minimális az energia igényük.

Két éve használom a doTERRA Petal és Lumo párologtatóját, mindkettő a hideg párásítás elvén működik, ezen belül pedig ultrahangos párologtatók kategóriájába tartoznak. Több különböző időlbeállítási lehetőséget állíthatok be rajtuk, valamint  fényjátékot is választhatok, ami azért is előnyös, mert a színeknek is létezhetnek gyógyító erejük. Az illatok a színekkel együtt pedig sokszor jelentik számomra a tökéletes harmóniát.

Mit tud az ultrahangos párásító, mivel más mint a többi párologtató? Talán a legtalálóbb kifejezés, hogy ők elporlasztják a vizet, kicsit a ködhöz tudnám hasonlítani, már ami kijön a párologtatóból, pontosabban finom illatos köd:)  A vizet és az olajat lehető legapróbb részecskékre porlasztja, így az tökéletesen elegyedik a levegővel.

Nekem is kell, megrendelem én is a diffuzert:

 

Esszenciális olajok, melyeket célszerű a diffuzerben párologtatni:

CITROM ESSZENCIÁLIS OLAJ A DIFFUZERBEN

A doTERRA citromnak erőteljes tisztító hatása van. Tisztítja a levegőt. Az esszenciát hidegsajtolással a citrom héjából nyerik. Minimális mennyiség elegendő, 1-2 csepp a vízbe és már kapcsolhatjuk is be a diffuzert. Így nagyon gazdaságos. Illata felülmúlhatatlan. Téli hónapokban és infuenzás időszakban a fertőzések kivédésére prevenciós célból nálam otthon  mindig megy a párologtatóban. A citrom esszenciális olaja a diffuzerben nem csak a levegőt tisztítja és frissíti, hanem saját tapasztalat, hogy a lelkemre és a koncentrációs képességemre is jó hatással van. Nem csoda, hogy ezzel kedztem az olajok felsorolását.

ON GUARD ESSZENCIÁLIS OLAJ A DIFFUZERBEN

Az On Guard esszenciális olajat főleg akkor párologtatok, mikor influenzás időszak van, mert ez az olajkeverék immunrendszerünk támogatására készült. Tartalmaz vadnarancsot, szegfűszeget, fahéjat. 3-4 cseppet terszek a desztillált vízbe és indítom a diffuzert, mert az olajpárologtatóban a levegő tisztítására ez az esszenciális olaj is alkalmas, amelet, hogy immunrendszerünket támogatja. Bevallom, nekem picit tömény és erős az illata, ezért este már nem szoktam párologtatni, inkább napközben.

AIR ESSZENCIÁLIS OLAJ A DIFFUZERBEN

Az AIR nevű esszenciális olajokból álló keveréket (borsmenta, eukaliptusz, teafa, citrom) akkor javasolt a leginkább párologtatni, ha nehezebben veszünk levegőt, vagy horkol a párunk. Ez az olaj a diffuzerben párologtatva segíti az egészséges légzésfunkciót. Tiszta vízhez adjunk 3 csepp AIR olajat és tegyük a diffuzerbe, majd 1-2 óráig párologtassuk. A légutak nyugtatására és a tiszta légzés elősegítésére javasolt alkalmazni. Az alvás elősegítésére is használhatjuk, ha nem kapunk levegőt.