bg

Földünk jövője a fejedben és a kezedben van!

Zöld utazó - Havasi Patrícia, okleveles környezetmérnök, asztrológus, végzett természetgyógyász és aroma tanácsadó vagyok. Rajongásom a természet iránt már korán megmutatkozott, ezért döntöttem úgy, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki karán fogom megszerezni első diplomámat környezetmérnöki szakon. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen munkám egyben a hivatásom, az egyik szenvedélyem is. Diplomám megszerzése óta főállásban a környezetvédelemben tevékenykedek, ezen belül is a megújuló energiák (napenergia, szélenergia, földhő, geotermia és biomassza) hasznosítására irányuló projekteket menedzselek valamint klímastratégiák kidolgozásában, fenntartható energiahatékonysági akciótervek készítésében is részt veszek.

Főállásom mellett az &YOU Magazin Zöldellő Városok című rovat, a FASHIONFAVE divat és életmódmagazin szerkesztője és a HarmoNet aroma és az asztrológia rovat szerkesztője vagyok, ezzel eleget tehetek a másik szenvedélyemnek is, az írásnak, az ismeretterjesztésnek.  Hála Égnek, mára, már nemcsak az írásaimon keresztül terjeszthetem a zöld életvitel fontosságát, a tudatosság előnyeit,  hanem képernyőn és a rádió hullámhosszán, valamint élőben közösségi programokon, nagyobb rendezvényeken keresztül is.

Bármerre járok, fényképezőgép mindig van nálam. A természetfotózás alapjait magamtól sajátítottam el, amiben profi fotós barátnőm sokat segített. A fotózás a természetben kikapcsol, más szemmel nézem ekkor a világot. Ilyenkor megszűnik az idő számomra és nem marad más, csak gyönyörködni a sokszínű természetünkben és persze megörökíteni a legszebb pillanatokat, melyek közül párat, a Nature Photos mappába fel is töltögetek. Természetfotóimat jellemzően Bükkszentkereszten, Balatonfelvidéken, de leginkább Kalocsa és Szelidi-tó környékén készítem, mert ott születtem, és ott van az igazi otthonom.

Mint a legtöbb Nő én is szeretem a szép ruhákat és a kozmetikumokat. Ma már nemcsak hiszem, hanem tapasztalom is, hogy a divatnak és a környezetvédelemnek nem kell különválnia. Az ökodivat iránti igényt egyre több stylist ismeri fel, így volt ezzel Dr. Szabó Krisztina is, a Green Culture ruhakollekciójának tervezője és tulajdonosa is egyben. Hála a Sorsnak a közös szenvedélyünkből egy (remélhetőleg) életre szóló barátság vette kezdetét és mára már együtt hirdetjük különböző csatornákon keresztül a környezettudatos öltözködés fontosságát.

A zöld szemléletformálás és a publikálások, megjelenések együttese számomra egy szerelem, mert szeretek kiállni olyan dolog mellett, melyben elhivatottan hiszek és tudom, hogy csak jó célt szolgál. Az egyik kedvenc idézetem is Chaneltől szól:

”A legbátrabb cselekedet az, ha saját gondolataid vannak. Hangosan”

Hiszem, hogy a természetben szinte minden fellelhető,  így pl. a Napból érkező energiával a világ összes energiaigényét ki lehetne elégíteni, a gyógynövények szakszerű és hatékony alkalmazásával számos betegség forrását lehetne kiküszöbölni…és így tovább. Az elmúlt években egy-egy hetet gyógynövénytáborokban töltöttem, hogy közelebbről is  megtapasztaljam azt a csodát, amit a természet rejt számunkra. Számtalan esetben bizonyítottak már nekem a „természet patikái” és ezt a tudást, tapasztalatot szeretném átadni Neked is! Mindig csak a minőséget preferáltam és nagyon örülök, hogy rátaláltam hosszú keresgélés után a természetes illóolajokra, melyeket én a Föld ajándékainak tekintek. Az illóolajok nagyon széles körben használhatóak az érzelmi és fizikai jólét érdekében.

Mint minden, a környezettudatosság is fejben dől el, ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetek a tudatosságra. Saját tapasztalatomból is tudom, hogy a tudatos életvitel nélkülözhetetlen hosszú távon egy boldogabb élet megéléséhez. Márpedig környezettudatossá is jellemzően az válik, aki a saját életével is elégedett, kiegyensúlyozott és egy tudatos életet él. Az ÖkoTrend oldalam épp ezért a tudatos élethez ad tanácsokat, motivál, jó példával szolgál, hogy kövesd Te is e trendi irányzatot.

Életcélom, hogy az általam megszerzett tudást, saját tapasztalataimat minél több ember számára átadjam és ösztönözzek sokakat, hogy próbálják ki az öko-megoldásokat, mert hamar rá fognak jönni, hogy minden szempontból megéri zöldnek lenni.  Nagy álmom, hogy az ÖkoTrend valóban trendi legyen, hogy minél többen legyünk zöldek, mert nem dughatjuk már tovább a homokba a fejünket, felelősen kell gondolkodnunk és zöldre kapcsolnunk mind fejben, mind a mindennapi életvitelben, mert az utolsó órákban járunk. Nem szándékozom világvége-hangulatot kelteni, de manapság sok elkeserítő dolog tapasztalható, ám szilárdan hiszek abban, hogy egy környezettudatosabb szemléletmód kialakításával megszüntethetjük a bajok jó részét,  legyőzhetjük a problémákat, mielőtt azok győznének le minket. Nincs kétségem afelől, hogy mindez végrehajtható, ha rászánjuk magunkat a feladatra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül mindenki tanulja meg, hogy mit tehet ennek a problémának a leküzdéséért, hogyan válhat az ÖkoTrend rabjává, hogyan viselkedhet a természetben, hogy kövesse Friedensreich Hundertwassert, aki szerint :

„Vendég vagy a természetben - viselkedj!”

Kapcsolj  Zöldre Te is, mert megéri ÖkoTrendynek lenni!